EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР: България с имидж на надеждност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР: България с имидж на надеждност

mail17:00 | 18.05.2013прегледи 799 коментарикоментари 0


Иновациите са ключът към структурните реформи, а не толкова строгите икономии. Това е мнението на Ерик Бергльоф, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие. В предаването "Събота 150" той добави: Има голям напредък в постигането на фискалния баланс и със сигурност България е постигнала много в изграждането на имидж на надеждност. Сега трябва да подпомогнем провеждането на реформи.

Голям проблем за всички страни в Югоизточна Европа в момента е, че банковата система в еврозоната е под натиск. От 2011 година насам наблюдаваме спад в нивата на дълговете в банковата система, задлъжнялостта намаля, но не е спряла. Този процес оказва влияние върху предоставянето на кредити. Страните-акционери от ЕБВР на първо място трябва да полагат усилия за решаване на техните банкови проблеми и за създаване на стабилност за банковата система, каза Бергльоф. Той добави, че ще продължат работа с банките, които се опитват да решат проблема с необслужваните заеми. По думите му този проблем е голям и в България, но не толкова, колкото в други страни:
Проблемът с необслужваните заеми на места представлява истинско източване, особено по отношение на управлението на тези банки, защото отнема много енергия и време на ръководствата им. Това, което Западна Европа може да направи в Югоизточния регион, е да се опита да осигури подкрепа от компаниите-майки към техните дъщерни дружества, ако е сигурно, че те се опитват да решат проблема с необслужваните кредити.
Бергльоф изтъкна още, че гражданските организации имат важна роля в артикулирането и защитаването на интересите на засегнатите от прилаганите мерки, а също и гарантирането, че мерките се прилагат по справедлив начин. Той добави, че ЕБВР осъществява диалог с тези организации.
В България всички тези организации, работещи в сферата на климатичните промени и енергийната ефективност, са изключително полезни партньори за нас. Първият път, когато се срещнах с представители на българските граждански организации, бях впечатлен колко конкретно и подробно са запознати в проблемите и колко силно са ангажирани с практическото прилагане на променящия се живот в общините.
Ще се опитаме да подкрепяме малките и средни предприятия по малко по-различен начин, посочи още икономистът и добави: Един вариант, който е много интересен, е в някои страни да създадем банки за развитие на малките и средни предприятия. Това може да бъде много полезно./БНР
 


Тагове: България, ЕБВР
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg