EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕБВР: 3% ръст на БВП на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР: 3% ръст на БВП на България

mail07:10 | 30.09.2022прегледи 640 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 3 процента през 2022 г., прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в септемврийския си регионален икономически доклад.

Поради стабилното представяне на икономиката през първите 6 месеца на годината, прогнозата за растежа й е преразгледана нагоре в сравнение с доклада на ЕБВР от май, когато се залагаше на ръст от 2,5 процента за настоящата година. 

Банката обаче е намалила оценката си за растежа на българската икономика за 2023 г. Тя очаква той да се забави до 1,5 процента, а през май ЕБВР предвиждаше, че БВП на България ще нарасне с 3 процента през идната година.

Като фактори за понижената прогноза се посочват "несигурността около доставките на природен газ за България, отслабващото търсене на стоки и услуги на фона на високата инфлация, влошаване на потребителското доверие, както и политическата несигурност в страната".  

Българската икономика нарасна с 4,2 процента през 2021 г. и запази този темп на развитие през първата половина на 2022 г., когато отбеляза растеж от 4,5 на сто на годишна основа, движен основно от частното и общественото потребление, както и от "ударното" натрупване на материални запаси. Частното потребление в България се увеличи с 4,2 процента на годишна основа през същия период, но загуби инерция заради повишаващата се инфлация и намаляващото потребителско доверие, отчитат експертите на ЕБВР.

През второто тримесечие на годината се отчита рязък спад на инвестициите на фона на нарастващата несигурност, с която се сблъскват фирмите. През този период са реализирани с 14 процента по-малко инвестиции в сравнение с нивото им преди избухването на пандемията. 

Въпреки това промишленото производство се повишава с близо 17 процента на годишна основа през първата половина на 2022 г., тъй като темповете на развитие на промишлеността се запазиха, въпреки че Русия спря доставките на природен газ за България в края на април, отбелязва ЕБВР.

Инфлацията в България се увеличава значително, достигайки 17,3 процента през юли на годишна основа. Още по-голямо е поскъпването, с над 20 на сто, на храните, комуналните услуги, жилищното настаняване, транспорта, както и на сметките в ресторантите и хотелите. 

"Продължаващата политическа криза в България може да доведе до забавяне на усвояването на средствата от втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост", смятат експертите на ЕБВР.

Намалените доставки на руски природен газ и повишаващата се инфлация в глобален мащаб ще забавят още икономическото развитие през следващата година на регионите, в които оперира Европейската банка за възстановяване и развитие, се акцентира в септемврийския й доклад. 

Банката очаква ръст от 3 процента на съвкупния БВП в тези региони през 2023 г., което е с 1,7 процрентни пункта по-малко в сравнение с прогнозата й в майския доклад.

Средното ниво на инфлацията в регионите достига 16,5 процента през юли на годишна основа, отчита ЕБВР.

/ЦМ/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg