EUR 1.9558
USD 1.9774
CHF 2.0025
GBP 2.2410
CNY 2.7788
you tube
mobile version

ЕБ обработва плащания за руски петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБ обработва плащания за руски петрол

mail14:55 | 12.08.2022прегледи 731 коментарикоментари 0


Европейска банка е приела да обработи плащането на транзита за руския петрол през Украйна, съобщиха словашката рафинерия "Словнафт" (Slovnaft) и още един източник, цитирани от Ройтерс. Така е била отстранена причината за спирането на петролните доставки за Централна Европа миналата седмица.

Това плащане, ако бъде потвърдено от всички страни, ще представлява етап към възстановяване на подаването на петрол към Чехия след едноседмично прекъсване и ще създаде необходимите условия за бъдещи плащания на транзита за региона.

Във вторник руският тръбопроводен монополист "Транснефт" съобщи, че от 4 август доставките през петролопровода "Дружба" са спрени за Чехия, Унгария и Словакия, тъй като западните санкции са попречили на Москва да плати на Украйна транзитните такси.

Подаването към Унгария и Словакия беше възобновено в сряда, след като унгарската петролна компания МОЛ (MOL) и словашкото й подразделение "Словнафт" намериха заобиколен начин, като сами платиха за транзита на украинската компания "УкрТрансНафта". Доставките за Чехия обаче още са замразени.

"По наша информация банката е преразгледала първоначално блокираното плащане на транзитните такси между транзитните дружества и в крайна сметка го е одобрила", заяви говорителят на "Словнафт" Антон Молнар.

"Това потвърждава, че така създадената рамка е функционална и може да бъде дългосрочно решение", допълни той.

Друг информиран източник посочи, че плащането е било деблокирано от базираната в Нидерландия банка Ай Ен Джи (ING) и че подаването към Чехия се очаква да бъде възобновено до утре.

Ай Ен Джи отказа да коментира. "УкрТрансНафта" и "Транснефт" досега не са отговорили на потърсен коментар.

Страните от Централна Европа са частично зависими от руския петрол и силно зависими от руския газ. За тях беше направено изключение от забраната за внос на руски петрол, въведена от Европейския съюз, докато адаптират мореплавателните си маршрути и рафинериите си за друг петрол.

Чешката рафинерия "ОРЛЕН Унипетрол" (ORLEN Unipetrol), подразделение на полската "ПКН Орлен" (PKN Orlen), отказа да коментира.

Чешкото дружество за транзит на петрол "Меро" (MERO), което експлоатира чешкия участък от петролопровода "Дружба", заяви, че няма никаква информация за положението с плащането.

Вчера президентът на "Меро" Ярослав Пантучек заяви, че очаква подаването за Чехия да бъде възобновено днес или утре след решаването на въпроса с плащането. Той предположи, че ПКН може да извърши заместващо плащане подобно на МОЛ, което ПКН отказа да потвърди.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg