EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕАПБ: Банковата система в България е стабилна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕАПБ: Банковата система в България е стабилна

mail15:00 | 29.11.2012прегледи 700 коментарикоментари 0


Генералният секретар на Европейската асоциация на публичните банки Хенинг Шопман беше на двудневно посещение в България по покана на Общинска банка. Част от ключовите въпроси, обсъдени при посещението бяха: стабилността на българската банкова система, заплахите при намаляване на структурните фондове на ЕС, организирането на специализиран семинар за европейски банки с домакинството на Столична община, възможностите за развитие на Общинска банка.

По време на визитата си Хенинг Шопман проведе срещи с Йорданка Фандъкова, кмет на град София и Дончо Барбалов заместник-кмет по финансите на СО, с г-н Иван Искров, управител на Българска народна банка, както и с ръководството на Общинска банка.
На срещата в Столична община бяха обсъдени възможностите Общинска банка да си сътрудничи и да обменя информация с европейските общински банки, членове на ЕАПБ.
Плод на обсъждането беше идеята да се организира семинар за европейски общински финанси, на който да бъдат обобщени най-добрите практики за общинско финансиране и структура на общинските банки. Това ще бъде първият подобен специализиран форум за обмяна на опит и специфично ноу-хау за общинско публично банкиране. ЕАПБ ще съдейства на Столична община в организацията на семинара като предложи на своите членове – приоритетно европейски банки с държавна или общинска собственост да участват в събитието.
Общинска банка кандидатства за член на Европейската асоциация на публичните банки. Ръководството на Столична община изрази пълната си подкрепа за финансовата институция. „Общинска банка е солидна и надеждна и считаме, че има своето достойно място сред европейските банки”, каза Йорданка Фандъкова, кмет на град София.
Интересът на ЕАПБ към ОБ е резонен, обясни Хенинг Шопман. „Общинска банка е стабилна банка с добър потенциал и динамичен ръст през изминалата година. Има амбициозен мениджърски екип. Наблюдаваме развитието й, някои от членовете на ръководството познаваме лично и считаме, че банката е с много добри перспективи. Затова сме тук, да опознаем институцията по-добре и да обсъдим бъдещото членство на ОБ в ЕАПБ”, допълни генералният секретар на ЕАПБ.
Сътрудничеството с европейски финансови институции е част от новата политика за развитие на Общинска банка. Посредством партньорството с други институции банката осигурява повече сигурност и възможности за своите клиенти.
„Визитата на ръководството на ЕАПБ е добър знак за международния имидж на Общинска банка. За нас е ценно да сме членове на Европейската асоциация на публичните банки. Това ни дава възможност за обмяна на опит с другите й членове и позитивно партньорство с институции като нашата”, каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор на Общинска банка. „Със стратегията ни за сътрудничеството с европейски институции, както с договорените през миналата седмица партньорства с Банката за Развитие към Съвета на Европа, Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка ние разширяваме портфолиото си от продукти и възможности за нашите клиенти”, допълни той.
Развитието на банковия сектор в България също бе една от темите, дискутирани по време на посещението на Хенинг Шопман. „В контекста на икономическата криза и сътресенията сред европейските финансови институции, българските банки са стабилни. Намаляване на структурните фондове на ЕС обаче може да засегне сектора. Това не е проблем само на България, но и на другите страни, разчитащи много на финансирането на структурните фондове. Трябва да има по-активна политика на инвестиции от западни компании”, коментира генералният секретар на ЕАПБ.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163