EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕАЛ:"АстраЗенека" е безопасна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕАЛ:"АстраЗенека" е безопасна

mail18:19 | 18.03.2021прегледи 1593 коментарикоментари 0


Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи, че е достигнала до ясно научно заключение за ваксината на "АстраЗенека" срещу ковид - че е сигурна и ефективна. ЕАЛ уточни, че проверката по случаите на тромбози, получени след поставянето на тази ваксина, продължава.
Директорът на ЕАЛ Емер Кук поясни, че тежките случаи не са неочаквани, когато милиони биват ваксинирани. Ваксината не е причина за увеличената опасност от тромбози - случаите са малко на брой и редки, но много тежки, добави тя.
Кук поясни, че оценката е според наличните досега доказателства. Не можем да установим ясна връзка между ваксината и тромбозите, добави тя. По нейните думи предстои занапред в листовките на ваксината да се уточнява, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните въздействия от препарата.
Ще извършим допълнително разследване на случаите на тромбоза. Досега в ЕС с тази ваксина са имунизирани 7 млн. души, както и 11 млн. във Великобритания, допълни Кук.
Отговорът на някои въпроси остава несигурен. Засега няма достатъчно данни за установяване дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и мозъчни тромбози, добави председателят на провяраващата комисия към ЕАЛ Сабине Щраус.

EАЛ: Кръвни съсиреци след ваксиниране с "АстраЗенека" са отчетени преобладаващо при млади жени

Европейската агенция по лекарствата посочи, че хората, които са получили ваксината на "АстраЗенека" и са претърпели тромбоза след ваксинацията, са били предимно по-млади жени.

EАЛ заяви, че е прегледала досега седем случая на кръвни съсиреци в множество кръвоносни съдове, както и 18 случая на церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) при хора, получили ваксината на "АстраЗенека".

В отговор на опасенията агенцията предложи информацията за предупреждение за ваксината да бъде актуализирана, за да включва тези рискове.

EАЛ: Кръвните съсиреци могат да са свързани с вече заразени с Covid-19 преди да бъдат ваксинирани с "АстраЗенека".

Според EAЛ хората, които са развили кръвни съсиреци, след като са били имунизирани с ваксината на "АстраЗенека", може да са били предварително заразени с коронавирус, като агенцията повтори, че ще разследва допълнително отделните информации.

Във всеки случай EAЛ твърди, че кръвните съсиреци са много често срещани състояния и винаги се очаква да се сблъскат с такива събития, когато се ваксинира голяма част от населението.

Европейският регулаторен орган заяви, че към момента е наясно със 7 случая на кръвни съсиреци след ваксинация в Германия, 3 в Италия, 2 в Норвегия, 1 в Испания, 3 в Обединеното кралство и 2 в Индия.

Днешното решение на EAЛ е факт, след като мнозина европейски държави преустановиха временно използването на ваксината на "АстраЗенека" поради опасения, свързани с нейните нежелани ефекти. От своя страна, СЗО призова да не се спира имунизацията, а производителят на ваксината изтъкна, че в Европа са поставени около 17 милиона ваксини, а разследваните случаи на тромбози са около 40.

Няма проблем всички държави членки на ЕС да продължат да прилагат ваксината на "АстраЗенека". Това каза на брифинг директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов във връзка с решението на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19.

Това става, след като по-рано днес Европейската агенция по лекарствата се произнесе за ваксината на "АстраЗенека" и я обяви за безопасна. "Имаме заключение за случая от Пловдив. Не се наблюдават тромбози. Имаме основание заповедта за блокиране да бъде отменена и още от утре да може да бъде прилагана ваксината", каза още Кирилов.                                                                                                                        

БТА, 24 часа он лайн


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg