EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕVN:През август изравнителни фактури

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕVN:През август изравнителни фактури

mail14:20 | 14.06.2011прегледи 1890 коментарикоментари 0


До 15 юни 2011 г. фирмите за дялово разпределение трябва да изпратят до домоуправителите или упълномощените лица на сградите в Пловдив данните за изравнителните сметки. Съгласно Наредбата за топлоснабдяване 45 дни след края на отоплителния сезон и преди фактурирането на изравнителните сметки, топлинните счетоводители са длъжни да запознаят сградите етажна собственост с изравнителните отчети и изчислените изравнителни сметки на консумираната топлинна енергия за сезон 2010/2011. Във връзка с това ЕВН България Топлофикация ЕАД съветва своите клиенти да потърсят от упълномощените лица индивидуалните си справки за консумирана топлинна енергия. След получаването на уведомителните писма всеки клиент разполага с едномесечен срок, в който може да подаде възражение до обслужващата го фирма за дялово разпределение. Контактите на съответната фирма топлинен счетоводител могат да се видят във всяка една фактура за топлинна енергия.

В случай, че фирмите за топлинно счетоводство не получат възражения от клиентите, след изтичане на посочения едномесечен срок данните от тях ще бъдат изпратени в ЕВН България Топлофикация ЕАД, където ще бъдат изготвени изравнителните фактури. След това фактурите ще бъдат изпратени до всички клиенти на дружеството. Това се очаква да стане през август.

ЕВН България Топлофикация ЕАД още веднъж информира, че за провеждане на отчет на консумираната топлинна енергия, фирмите за дялово разпределение определят дата, както и резервна такава при положение, че при първата дата клиентът не е осигурил достъп до имота. В случай, че и на втората дата не бъде гарантиран достъп на отчетниците, съветваме клиентите да потърсят своя топлинен счетоводител за евентуално договаряне на трета дата за отчет. Напомняме, че според Наредбата за топлоснабдяване, при невъзможност да бъде извършен отчет на даден имот или бъде отказан достъп до уредите за дялово разпределение, топлинният счетоводител начислява пълна мощност на потребление на топлинна енергия за дадения имот. Ако отчетът е месечен, тази калкулация е за последния месец, а ако е в сгради със сезонен отчет – за целия отоплителен сезон.

До утре, 15 юни 2011 г., топлинният счетоводител иста България ще приключи с изпращането на изравнителните сметки за отоплителния сезон 2010-2011 на клиентите на ЕВН България Топлофикация в Пловдив. Спазвайки законоустановените срокове и изискването за насрочване на две възможни дати за посещение и отчет на уредите за дялово разпределение, служителите на иста България посетиха домовете на всичките си 2550 клиенти в Пловдив. Само 125 от тях (по-малко от 5%) не са осигурили достъп и на двете дати. На необитаемите жилища, за които етажната собственост е декларирала този факт, иста България все още не е начислила служебна топлинна енергия. Собствениците на всчики неотчетени жилища имат възможност в тримесечния законоустановен срок да поискат допълнителен отчет на уредите за дялово разпределение.
Данните на иста България от отчетените уреди за дялово разпределение и изготвените изравнителни сметки към настоящия момент показват, че средната месечна фактура за отопление и топла вода на пловдивчани за периода 1 ноември 2010 г. до 30 април 2011 г. е около 70 лева (около 50 лева за отопление и под 20 лева за битово горещо водоснабдяване).
Спазвайки закона, иста България дава възможност на всеки свои клиент да обжалва изготвените изравнителни фактури в рамките на един месец. На 20 юли 2011 г. дружеството за дялово разпределение ще предаде на ЕВН България Топлофикация окончателните изравнителни сметки.
Като коректен партньор на своите клиенти и иновативно ориентирана компания иста България предлага уреди за дялово разпределение с дистанционен отчет. Предимствата на новите технологии са, че пестят време и неудобството за осигуряване на достъп за отчет. Освен това високо надеждната система за дистанционно отчитане намалява възможността от човешка грешка при въвеждане на данните от топломера или индивидуалния разпределител. В Пловдив клиенти в две сгради вече се довериха и ползват уреди с радиоотчитане на иста България. През 2008 г. радио системата за отчет на иста бе отличена с наградата М2М. Освен това иста България предлага и уреди за дялово разпределение под наем по договор с ЕВН България Топлофикация.

 


Тагове: ЕВН, фактури
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg