EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕU Reporter: Радев наруши Конституцията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕU Reporter: Радев наруши Конституцията

mail13:43 | 29.10.2021прегледи 941 коментарикоментари 0


Българският Конституционен съд постанови, че президентът Румен Радев е нарушил Конституцията, съобщава eureporter.co. При назначаването на служебно правителство през май тази година Радев назначи за министър на икономиката Кирил Петков, който по това време имаше двойно гражданство – българско и канадско. Това е изрично забранено от Конституцията на България.

При заемане на висши държавни длъжности всеки кандидат попълва декларация, с която гарантира, че отговаря на условията за съответната длъжност. Според Конституционния съд на България Кирил Петков е попълнил декларация с невярно съдържание и е бил напълно наясно, че към момента на встъпване в длъжност все още е имал както канадско, така и българско гражданство.

Съгласно Наказателния кодекс на страната съставянето на документ с невярно съдържание се наказва като престъпление.

Според анализатори обаче по-скандалното в случая е, че проруският президент Румен Радев също е знаел, че назначава за министър човек, който е нарушил Конституцията. Самият Радев вчера отново защити Кирил Петков със скандално изявление пред медиите, опитвайки се да омаловажи конституционните текстове, като ги нарече „остарели“. Радев дори каза, че България би била по-добро място, ако има повече министри като Кирил Петков.

Коментарът на държавния глава предизвика остри негативни реакции сред юридическата общност в България, според които Радев, който в момента е кандидат за втори президентски мандат, недопустимо продължава да нарушава най-важния закон на държавата. Много обществени личности в София поискаха процедурата по импийчмънт срещу проруския генерален президент. Това може да се случи най-рано след месец, когато очакваме да бъде избран и конституиран новият български парламент.

В същото време главният опозиционен политически лидер в страната, трикратният проевропейски премиер Бойко Борисов призова Радев да не бъде превръщан в мъченик и жертва. Според Борисов истинският импийчмънт срещу нарушителя на Конституцията ще дойде от българския народ, който ще гласува срещу Радев на 14 ноември на президентските избори.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg