EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Е-услуги - стимул за ефективен бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е-услуги - стимул за ефективен бизнес

mail17:05 | 26.10.2022прегледи 574 коментарикоментари 0


„Най-големият стимул за бизнеса са ефективни и достъпни електронни услуги.“, това заяви заместник-министъра на електронното управление Благовест Кирилов по време на годишната конференция на АИБЕСТ на тема „Подсилване на имиджа на България като дестинация на услуги с висока добавена стойност“. 

Кирилов подчерта важността на регистровата реформа у нас: „В момента в България функционират почти 18 хил. регистъра. 15 хил. са за държавни административни услуги, а останалите почти 3 000, с други управленски дейности.“. От изнесените данни става ясно, че всяка община трябва да оперира средно по 55 регистъра. Тези внушителни числа буквално задушават адекватната административна услуга, която граждани и бизнес могат да получат, каза още Кирилов.

Министерство на електронното управление отчете като успех и повишаването популярността на Системата за сигурно електронно връчване – през 2017 г. чрез нея са връчени 6 695 документа, а от началото на 2022 г. те са вече над 1 млн. „Всеки процес, който върви към дигитализация не означава просто да го препишем, така че да е четимо машинно, а да го направим, така че всички стъпки, които могат да се автоматизират да се случат по възможно най-добрия начин. Тогава вече може да кажем: спестихме толкова време на гражданите и администрацията.“, каза още Кирилов.

За пореден път той подчерта и ролята на образователната система и в частност университетите към пътя за по-добра дигитална среда. По думите му бизнеса и държавата се нуждаят не просто от образовани кадри, но от такива, които са готови да посрещнат предизвикателствата на дигиталното бъдеще.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955