EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Е-сертификат за ваксинация срещу COVID-19

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е-сертификат за ваксинация срещу COVID-19

mail13:08 | 27.01.2021прегледи 558 коментарикоментари 0


„Електронният сертификат за ваксинация срещу COVID-19 ще се издава по два начина – всеки, който притежава електронен подпис, ще има достъп до сертификата си, а от 1-ви февруари за хората без електронен подпис, личните лекари ще имат възможността да принтират на своите пациенти сертификатите. Важно е да отбележим, че този сертификат няма печат и подпис и се генерира автоматично от системата, така че няма как да бъде допусната злоупотреба“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден и QR код, за да може да има до него лесен достъп от всяка точка на света, допълни министър Ангелов и обясни още, че до края на март електронното направление ще бъде достъпно за всички диагностични процедури в доболничната помощ.
„Когато бях избран за минисътър на здравеопазването, казах че една от основните цели, по които ще работим, е Националната информационна система и изпълняваме този поет ангажимент. Следващата стъпка в надграждането е да включим и протоколите за скъпоструващо лечение вътре и направленията за специалист. Това е приоритет и усилено работим по него, като резултатите вече са видими, заяви министър Ангелов.
Целта на пациентското досие, което все още се надгражда и към момента включва информация за сертификата за ваксина срещу COVID-19 и данни за издадени електронни направления и рецепти, за кръводавяране, както за ползвани дентални услуги по линия на НЗОК и за медицинска експертиза, е единствено улеснието на пациентите и лекарите.
„Логично е всеки лекар, при когото отивате, да има данни какво се е случило с вас, за вашата медицинска история, защото пациентите които постъпват в лечебно заведение, постъпват както по планов път, така и по спешен път. По този начин аз, като лекар, много бързо ще се ориентирам, като видя вашите прегледи, какви лекарства пиете, с какво се лекувате. Много бързо ще се ориентирам за вашата анамнеза във времето назад. Това е основната цел - да улесним максимално всички участници в системата на здравеопазването – пациенти, лекари, защото в момента пациентите, голяма част от тях, особено хронично болните, те се разхождат от лекар на лекар с едни големи папки. Събрали са си всички епикризи, всички рецептурни книжки. Трябва да ги улесним“, каза министър Ангелов.
В отговор на журналистически въпрос за евентуално разхлабване на противоепидемичните мерки на територията на страната, здравният министър обясни, че продължават разговорите и срещите с всички заинтересовани страни.
„Не съм човекът, който иска да затваря сектори и бизнеси, но съм човекът, който иска да гарантира здравето на българите. Категорично не съм готов да плащаме цена, каквато плащахме преди време - с много починали граждани. Постигнахме резултат и той е видим за всички. Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник в този момент. Най-добрият съветник е разумът“, каза министърът на здравеопазването.
По повод нарушенията на Националния ваксинационен план в някои лечебни заведения проф. Костадин Ангелов беше категоричен, че където има сигнали за неспазване на правилата, ще има и проверки.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg