EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Е-правосъдие: Реформата започва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е-правосъдие: Реформата започва

mail10:50 | 05.03.2012прегледи 365 коментарикоментари 0


План за действие за реформи в съдебната система, както и работещ модел на електронно правосъдие ще представят съдии от апелативни, окръжни и районни съдилища от страната. Това ще се случи на 6 март в София, като на събитието се очаква да присъстват заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова, председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик, посланици на държави-членки на ЕС.
Планът за действие е плод на няколкомесечната работа на Форума на съдилищата в България- неформално обединение на съдии от цялата страна за обмяна на идеи и формулиране на общи позиции по всички въпроси от значение за съдебната система. Обединението възниква през 2009 година като резултат от проекта „Консултативен форум на районните съдилища”. Проектът бе осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет” в партньорство с районните съдилища в Хасково, Пловдив, Бургас, Враца, Шумен, Сливен и Ямбол.
Освен че предлага пакет от мерки, които органите на съдебна власт трябва да предприемат, за да се направи реална и видима за българските граждани „крачка напред”, Планът е израз на готовността и енергията на работещите в съдилищата магистрати сами да формулират и представят такива решения. 41 български съдилища, от които 10 окръжни и 31 районни, са подписали до настоящия момент Плана за действие.
Част от предлаганите мерки са от компетентността на законодателната власт, друга част изискват вземането на управленски решения от страна на Висшия съдебен съвет, а някои имат на пръв поглед само организационен характер. Общото за всички предложения на Форума на съдилищата е възможността да бъдат осъществени в сравнително кратък срок– максимум година, при консенсус и воля за необходимостта от предприемането им. Те са свързани и с препоръките и констатациите в поредния Междинен доклад на ЕК относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.
Форумът възнамерява да излезе със специална декларация, в която участващите в него съдилища заявяват, че съдебната реформа е мисия възможна и изразяват своята воля за провеждане на конкретни действия за реални структурни промени. „Готови сме да утвърждаваме категорични и ясни стандарти за провеждането на конкретни политики за планиране и управление на съдилища. Политики, свързани с усъвършенстване на работните процеси в съда, с гарантиране на широк достъп до правосъдие за всеки български гражданин, с ясни и открити правила за отчетност и контрол, и за по-голямо обществено доверие“, се казва в проектодокумента.
Събитието се осъществява с подкрепата на посолството на САЩ , фондация „Америка за България“ и сдружение „Програма за развитие на съдебната система“ (ПРСС).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048