EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Е. Захариева е министър на правосъдието с + 126 гласа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е. Захариева е министър на правосъдието с + 126 гласа

mail07:10 | 19.12.2015прегледи 8451 коментарикоментари 0


Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Христо Иванов. Тя получи подкрепата на 126 депутати, против бяха 66, въздържали се 17, гласували общо 209 депутати. В подкрепа на Захариева гласуваха от ГЕРБ, АБВ, голяма част от Реформаторския блок, част от групата на БДЦ. Против бяха депутатите от БСП, ДПС, един от РБ, "Атака". С "въздържал се" гласуваха част от депутатите на РБ, на Патриотичния фронт и на БДЦ. По-късно Захариева положи клетва.

В началото на седмицата министър-председателят Бойко Борисов заяви преди заседанието на Министерски съвет:

"Екатерина Захариева получи подкрепата на всички участващи в управлението. Събрахме групите на РБ и ГЕРБ, защото винаги съм казвал, че трябва да правим така като избираме министри. После проведохме среща с АБВ и ПФ, Катя Захариеха получи подкрепата на всички".

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева определи Закона за съдебната власт като топ приоритет. Това стана по време на церемония в Министерството на правосъдието (МП), на която Христо Иванов предаде символично поста на министър на правосъдието и ключа към държавния печат, съобщи БГНЕС. „Приемам този символ на върховенството на закона като най-важната задача на всеки министър на правосъдието, още повече сега, когато доверието в съдебната система и в институциите са безпрецедентно ниски”, заяви министър Екатерина Захариева. Новоизбраният правосъден министър се ангажира да продължи това, което е започнал екипът на Христо Иванов. По думите й, в МП има доста подготвени законопроекти на различни нива, но законопроектът за промени в Закона за съдебната власт е топ приоритетът в момента. „Оставена е много добра основа, но тя трябва да се редактира, защото беше готвена по други промени в Конституцията”, отбеляза тя. Според министър Захариева, настоящите изменения в Конституцията в голямата си част са много добра стъпка в правилната посока. Екатерина Захариева обяви, че ще работи за създаването на Съвет за съдебна реформа към Министерството на правосъдието. По думите й Съветът ще бъде сформиран след Нова година и в него ще бъдат включени представители на законодателната и изпълнителната власт, на магистратските общности и техните професионални организации, научната общност и гражданското общество. От своя страна Христо Иванов декларира пълната си подкрепа за министър Екатерина Захариева. „Тя идва с много сериозен технократски капацитет, с много голям политически опит. Екатерина Захариева има качества да се справи. Големият въпрос е какъв ще бъде мандатът и каква ще бъде подкрепата от партиите”, каза Христо Иванов.

Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г. Завършила е Eзикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик, с изучаване на немски език.
Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
От 2001 до 2003 г. е адвокат.
През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване“ в Министерство на околната среда и водите.
От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в кабината „Борисов 1” – с ресори: Законодателство; Устройство на територията и проекти; Държавна собственост; Жилищна политика; Концесии; ГРАО; Регионално развитие; Търговски дружества и държавни предприятия.
Има специализации по "Развитие на способностите за извършване на оценка на въздействие на законодателство и политики" по проект "За добро обществено регулиране: институционализиране на процеса на оценка на въздействието в държавната администрация", Консорциум Джейкъбс енд асошиейтс юръл Лимитид; по Европейско право; "Човешки права и околна среда" във Венецианска комисия в Триест, Италия; по "Стратегическо планиране и координация за оценка на въздействието на законодателство и политики и участие на обществеността във взимане на управленски решения“ в Института по публична администрация в Дъблин, Ирландия и в Националното училище по администрация в Париж, Франция.
На 23.01.2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за Главен секретар на Президента.
От 13 май 2013 до 29 май 2013г. Захариева е вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебния кабинет на Марин Райков. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в състава на служебното правителство на Георги Близнашки.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 907