EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Фискални правила = дългосрочна стабилност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Фискални правила = дългосрочна стабилност

mail13:30 | 21.10.2011прегледи 998 коментарикоментари 0


Събитията от последни месеци показват, че централните европейски институции се оказват неспособни да се справят с дълговата криза. Ако Маастрихтските критерии се спазваха стриктно, то нямаше да се стигне до сегашната ситуация. Това коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция, която изнесе късно снощи в представителството на Европейската комисия в Берлин, съобщи Министерството на финансите. Възможно решение на дълговите проблеми е фискалните правила да бъдат записани в националните законодателства. Това ще направи националните парламенти естествен гарант за спазването на финансова дисциплина във всяка държава-членка на ЕС, подчерта финансовият министър.
Той припомни, че България записа в закона за устройството на държавния си бюджет лимит за дефицита от 2% и за разпределение на разходите през бюджета до 40% от БВП. Тези правила са вече законово регламентирани и ще се съобразяваме с тях от 2012 година, допълни Симеон Дянков, като подчерта, че това няма да ограничи възможността за инвестиции и подпомагане на нуждаещи се сектори. За целта българското правителство през последните две години инвестира активно в инфраструктура и регионално развитие, като разчита основно на средствата от еврофондовете. От друга страна, има възможности за вътрешно преразпределение в рамките на бюджета, така че повече средства да бъдат вложени в сектори като образование, наука и култура за сметка на сектора на сигурността. Истинската национална сигурност днес произтича от това да имаме повече образовани и компетентни хора, категоричен бе вицепремиерът.
България не е застрашена от дълговата криза, защото още през втората половина на 2009 година предприе силни мерки за свиване на разходите си и успя да ограничи дефицита си без да прибягва до външни заеми. Въпреки че все още страната ни има незавидната позиция на най-бедна държава-членка на ЕС, предприетите мерки ни предпазват от рисковете, чиито резултати наблюдаваме днес в Гърция и други държави от Южна Европа. Финансовата инжекция, с която МВФ подпомогна Гърция преди две години, не даде резултат, защото даването на пари без насрещни реформи задълбочава проблема, а не го решава, коментира още Симеон Дянков. Той изрази надежда, че през следващите дни ще бъде взето смислено решение за Гърция, а частният сектор трябва да изиграе по-голяма роля при преструктурирането на гръцкия дълг.
По-рано през деня министър Дянков разговаря с първия заместник-финансов министър и парламентарен държавен секретар Щефен Кампетер. В коментар пред БНТ1 след срещата вицепремиерът подчерта, че предстоящата на 23 октомври в Брюксел Среща на върха на ЕС е важно да даде категоричен отговор на проблемите, в противен случай спекулантите на международните финансови пазари биха могли да злоупотребят. Проблемите трябва да се решават на местно ниво, като се ограничат разходите и се свият дефицитите, посочи още Симеон Дянков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg