EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Страната няма да стигне положението на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Страната няма да стигне положението на Гърция

mail10:31 | 11.03.2010прегледи 890 коментарикоментари 0


Бюджетът е точно такъв, какъвто трябваше да бъде, и ние го изпълняваме по план на годишна основа. Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от агенция Фокус. По думите на Дянков страната ни няма да стигне до положението на Гърция. Нашият бюджет за 2010 г. е такъв, че няма да стигнем до такова тежко социално-икономически положение, обясни той. Заплатите в бюджетната сфера са такива, каквито позволява бюджетът. Той е рестриктивен, каза още финансовият министър.
Дянков представи последните финансово-икономически прогнози от началото на месец март. Според Дянков има 7-8 икономики в Европа, които ще имат спад тази година в икономиката. Те ще са в състояние на икономически спад. Има 12 държави, сред които и България, които сме почти на нула – няма да има спад, но няма да има и растеж на икономиката. За 3 - 4 държави пък се очаква растеж над 1%. Макар, че една голяма част от европейската икономика излиза от кризата, това става бавно.
За САЩ предполагат, че първото и второто тримесечие също ще са трудни. Единствената част от световната икономика, която се развива добре от средата на 2009 г., е Китай, коментира Дянков. По думите му, ако американската икономика започне да забуксува, това означава, че дори и в Източна Азия ще е по-нисък ръстът.
Светът започва да излиза от кризата. Някои държави в Източна Азия вече са излезли от кризата, каза той.
По думите на Симеон Дянков в края на годината България ще има по-добри икономически показатели. Според него за месец януари данните дават плах оптимизъм. За първи път спадът на промишлената продукцията е минимален. Тя в следващите месец - два ще излезе на малък плюс, обясни Дянков.
За месец януари износът на страната ни е 13,1%. Това не е ставало от август 2008 г. Това са първи сигнали, но показват, че каквато е прогнозата за Бюджет 2010 г. на правителството, България ще излезе от кризата в средата на тази година, коментира министърът. По думите му обаче износът не помага на приходната част на бюджета.
От месец април бюджетът ще отиде на плюс, каза Дянков.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg