EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Рецесия в България няма да има

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Рецесия в България няма да има

mail12:10 | 19.09.2011прегледи 587 коментарикоментари 0


Финансовият министър Симеон Дянков съобщи в сутрешния блок на БНТ, че има възможност за увеличение на някои от доходите през следващата година. Бюджетът на културното министерство ще бъде увеличен с 15%. Също така средства от сектора "Сигурност" ще бъдат пренасочени за образование и здравеопазване. Новините от Вроцлав, от срещата на финансовите министри за съжаление са лоши за европейската икономика, каза още Дянков. „Понеже виждаме, че германската, френската, италианската икономика се забавят, холандците обявиха рязко забавяне, шведите също, а това са големите ни пазари. Ако наистина трето и четвърто тримесечие в Западна Европа е по-слабо, отколкото те са очаквали, България няма как да не е също ощетена. И може би от първото тримесечие на следващата година има първо забавяне и при нас ръстът няма да е, както ни е се надявахме, 5%, а ще бъде може би 3-4%. Решаването на големия гръцки е проблем е всъщност положително за цяла Европа. Но рецесия в България няма да има, заяви вицепремиерът.
„Първата тема беше, че на Гърция не й отпуснаха очаквания транш. След 10 дни ще отиде в Гърция нова група от ЕК да проверят как вървят нещата, но вече има реален шанс Гърция да не си получи парите, защото изостават в изпълнението на условията, заяви Дянков. Той каза, че във Вроцлав са отстоявали решението, че трябва твърдо да се действа, за да разберат държавите, които са харчили повече, че сега е времето за финансова дисциплина.
"Втората тема във Вроцлав беше, че Гърция има огромен заем, същото се отнася и за Испания, Португалия. Говорим непрекъснато как Гърция да си плаща лихвите, които се увеличават непрекъснато, както и главницата се увеличава непрекъснато. Основаната тема на стабилността на финансовите пазари е главницата. Това, което се прави в компаниите и държавите с големи дългове трябва да има частично преструктуриране", каза Дянков.
Той обясни, че „ако не ти расте икономиката, няма как да си изплащаш главницата”. "Настояваме да се говори за главницата. Защото ако не се реши този проблем, все повече икономики особено в Западна Европа, започват да се забавят и от това, че не може да се реши гръцкият проблем, започва забавяне в икономиките на Западна Европа. Те очакват през третото и четвъртото тримесечие да са с много по-лоши резултати", категоричен бе финансовият министър. Дянков подчерта, че по чисто политически причини се отлага банкрутът на Гърция.
"Има 27 различни финансови министри и трябва повече време, за да се вземе решение. Не очаквах, че 2 години и нещо ще заобикаляме основната тема, която е, че Гърция и други държави не могат да си изплатят главницата. Например, САЩ имат огромен дефицит около 10%, те не вземат драстични мерки, защото скоро ще има президентски избори. Те бавят, за да може тази тема в САЩ да се реши след изборите там. Донякъде е така и в Европа. Но това е политически проблем, той е проблем и на френските банки, които са най-големият кредитор, както е проблем и на гръцкото правителство", каза Дянков.
"За първи път във Вроцлав се видя след лятото, че няма накъде. Австрийската ми колежка, германецът, новата финландска министърка, бяхме много настойчиви по този въпрос и с право. Трябва да се върви по крачки. Първата крачка беше направена във Вроцлав – а именно голямата тема за признаване, която е главницата на Гърция", заяви министърът на финансите и допълни, че е имало и дебат какъв икономически модел дава успешно развитие на Гърция.
Дянков е категоричен, че България не е застрашена сериозно, "но понеже виждаме в Западна Европа рязко забавяне на икономиките, ако има такова забавяне, каквото предвиждат през третото и четвъртото тримесечие, то България няма как да не е ощетена"."И може би от първото тримесечие на следващата година и при нас ръстът няма да е около 5%, а може би ще е 3-4%, затова и при нас сигурно ще има забавяне. Но рецесия в България няма да има нито тази, нито следващата година, просто ръстът ще се забави", заяви Дянков.
Той добави, че от сектор сигурност ще се дръпнат пари, за да влязат в социалните сектори. "Вече сигурността на една държава зависи от финансовата й дисциплина, от социалната сфера, образование, здравеопазване. Сигурността на една страна се определя не от това колко оръжия има и колко хора са подслушвани, а от това колко хора имат добра работа, колко хора могат да получат добро образование и да са здрави", категоричен бе Дянков.
"Данъците няма да ги вдигаме, но ще се опитаме да направим по-трудни ДДС измамите в някои сектори", заяви Дянков и добави, че ще има възможност за увеличаване на доходите за социално най-слабите някъде през другата година. "НАП ще навакса това, което те като данъци не са си изпълнили плана. Това, което се събра като недостиг в НОИ, което ще бъде около 250-300 млн. лева едва ли ще успеят да се справят и да наваксат, а митниците си вършат добре работата", подчерта Дянков.
Той каза, че Бисер Петков е голям професионалист. "Радвам се, че той е новият шеф на НОИ. Смятам, че това ще доведе до модернизация в тази система от гледна точка и на услуги за гражданите, нещо, което не е ставало от десетилетия в НОИ", заяви още Симеон Дянков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg