EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: При криза данъците не трябва да се вдигат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: При криза данъците не трябва да се вдигат

mail15:54 | 12.05.2010прегледи 991 коментарикоментари 0


В условия на криза данъците не трябва да се повишават, защото така се ограничава вътрешното потребление. Това определено не е изход от кризата, e заявил вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в рамките на форум във Вашингтон, организиран от авторитетния The Cato Institute. Той е бил подкрепен в мнението си от проф. Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд" в България, който също е участвал в престижния икономически форум.
В експозето си българският финансов министър  е направил кратък преглед на икономическата ситуация в Европа и механизмите на отделни държави, основно от Централна и Източна Европа, за възстановяване от негативните ефекти на икономическата криза. Министър Дянков  е поставил акцент и върху усилията на целия Европейски съюз за стабилизиране на единната европейска валута, както и върху нейните перспективи в краткосрочен и средносрочен план.
Вицепремиерът отново  е подчертал необходимостта от ускоряване на реформите в сферите на пенсионната система, администрацията, здравеопазването, както и в областта на образованието и науката. „През тези реформи трябва да преминем всички, за да излезем и бързо да се възстановим от кризата", е заявил министър Дянков. По думите му, въпреки че са тръгнали с много лош старт, голяма част от източноевропейските държави като Естония и Словакия например, ускорено работят и в голяма степен се доближават до средноевропейските стандарти. „Нашата цел е да поставим сред тези държави и България и мисля, че работим добре това да се случва" е подчертал финансовият министър.
Големият проблем на Европейския съюз е най-вече загубата на конкурентоспособност в условията на криза. В тази посока са необходими още много усилия, а по-малките европейски икономики ще играят все по-голяма роля в превръщането на Европа в конкурентоспособен глобален играч, е прогнозирал българският финансов министър. 
В дискусията във Вашингтон  са се включили и много български студенти и представители на българската общност в столицата на САЩ. Те са поставили пред министър Дянков въпроси, свързани с мерките на правителството за борбата с безработицата и за възстановяване на икономиката след кризата.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045