EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков пред руски медии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков пред руски медии

mail09:15 | 24.01.2013прегледи 779 коментарикоментари 0


„Търговските отношения между България и Русия през последните 3 години се подобриха значително, за което свидетелства и удвояването на стокооборота", заявява в интервю за Руската икономическа агенция „Бизнес-ТАСС" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той допълва, че през 2012 г. обемът на търговския оборот между нашите страни достигна максималните показатели за последните 10 години, износът от България за Русия нарасна с 40%, а руският износ за България - с 33%. Той припомня и че броят на руските туристи в България непрекъснато се увеличава и това се дължи на факта, че през май 2012 г. значително беше опростен визовият режим за руските граждани и работата в тази насока продължава.
Вицепремиерът отбелязва, че когато става дума за отношенията между двете страни, обикновено се акцентира върху енергетиката. През ноември миналата година България беше първата страна, която подписа договора за „Южен поток", припомня Дянков и подчертава, че този проект ще спомага за укрепване на деловите отношения между страните ни през следващите 3 години.
Пред агенцията финансовият министър високо оценява отличните финансови резултати, с които България завърши 2012 г. и отчита като успех постигането на третия най-нисък бюджетен дефицит в ЕС след Швеция и Германия. Българската икономика е силно зависима от европейските страни, но страната ни е една от четирите страни в ЕС, чийто икономически ръст през последните три години е положителен, изтъква министър Дянков. Според него, еврозоната ще бъде по-устойчива тази година, благодарение на взетите мерки, в които активно участва и нашата страна. „И тъкмо сега за Европа е важно да се замисли над източниците на бъдещия растеж и една от най-важните задачи в близкото бъдеще трябва да стане провеждането на пенсионните реформи в европейските страни", допълва финансовият министър.

„През последните двадесетина години нашите държави съсредоточиха вниманието си върху икономическите отношения през призмата на енергетиката. Сега обаче се стараем да покажем (и според мен, успешно), че българо-руските отношения могат и трябва да бъдат много по-богати, например в областта на туризма и културата". Това заявява в друго интервю, този път за „Российская газета", вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му, през 2012 г. България е посетена от рекорден брой туристи от Русия - почти два милиона, което представлява ръст от 30% в сравнение с 2011 година. Според вицепремиера, една от причините за този рязък ръст е решението, взето през март миналата година, да бъде разрешено влизането в страната без българска виза за онези руски граждани, които вече имат валидна многократна шенгенска виза. Дянков казва, че следващата стъпка, по която трябва да се работи, е предложението да започне издаването на български визи за руските граждани още на летището, веднага след пристигането им в България. Успоредно с това вече повече от година се водят преговори с руското правителства за това как Русия да бъде по-достъпна за българите. „Уверени сме, че близостта между нашите култури е добра основа за взаимни инвестиции. България е отворена за руския капитал. Искаме да привлечем колкото се може повече руски инвестиции в българската икономика. При това ние разбираме, че България, от своя страна, трябва да осигури добри условия за инвеститорите", разяснява министър Дянков.
На въпроса кога ще приключи кризата в еврозоната, българският финансов министър отговаря: „Според мен през 2013 г. Европа ще спре да бъде риск номер едно, защото в самия край на 2012 година. Европа успя да постигне няколко обнадеждаващи резултата". "Бяха сключени споразумения в три важни насоки - въвеждането на Единен банков надзор и това е голяма крачка по пътя на икономическата интеграция на Европа", е мнението на министъра. В допълнение, от 1 януари 2013 г. започна да действа Европейският механизъм за стабилност заедно с така наречените фискални правила и тези общо три решения гарантират, че 2013 г. ще бъде напълно успешна за еврозоната от гледна точка на финансовата стабилност, която вече няма да бъде глобален риск номер едно, прогнозира той. За министър Дянков обаче в Европейския съюз остава нерешен главният проблем - този за икономическия ръст и засега няма ясно формулиран отговор на въпроса какво трябва да се прави, за да се възстанови той.
Пълният текст на двете интервюта можете да прочете на страницата на Министерство на финансите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg