EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Няма предложение за по-висока минимална заплата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Няма предложение за по-висока минимална заплата

mail14:00 | 28.09.2010прегледи 1276 коментарикоментари 0


В проектозакона за бюджет 2011 няма предложение минималната заплата да се увеличи, заяви министърът на финансите Симеон Дянков.
Преди ден пред БНТ министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че преговорите с финансовото министерство за плавно повишаване на минималната работна заплата вървят оптимистично. Идеята минималната работна заплата да се повиши до 270 лв. стана особено актуална през последните месеци. Сред изтъкваните мотиви в полза на увеличението на минималното възнаграждение е и този, че по този начин ще бъдат осигурени допълнителни 20 млн. лв. в бюджета от осигурителни вноски. Като водещо основание против увеличението е това, че производителността на труда е ниска и икономиката на страната не може да издържи на подобно увеличение на минималното възнаграждение, което неизбежно ще рефлектира и върху останалите заплати.
Днес финансовият министър Симеон Дянков посочи още, че по данни от НОИ, ако работодателите изплащат 70 на сто от болничните на работниците в първите три дни от болничния, се спестяват от пет до седем милиона лева месечно. По думите на финансовия министър, въпреки че тази антикризисна мярка за изплащане на болничните беше предвидена да важи до края на тази година, от Министерството на труда и социалната политика са преценили, че промяната е добра и затова е влязла в проектобюджета за 2011 година. 
Българският бизнес има най-ниското данъчно бреме в Европа и правителство е направило много за бизнеса и продължава да прави.
С тези думи Дянков коментира дали работодателите няма да бъдат прекалено натоварени с изплащането на болничните.
Идеята на общините за споделен данък за икономическа дейност е нова тема и не е разработена в проектозакона за бюджета, каза Дянков в отговор на журналистически въпрос. Той съобщи още, че на заседанието на Министерския съвет утре Министерството на финансите ще внесе анализа за размера, обема и състоянието на клиничните пътеки в болничната помощ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049