EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Няма министерство с орязани пари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Няма министерство с орязани пари

mail11:15 | 05.10.2010прегледи 627 коментарикоментари 0


В следващия бюджет няма министерство, на което да са му орязани парите. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в сутрешния блок на Нова телевизия, цитиран от News.bg.
Има повече пари в социалното министерство, в отбраната, за инфраструктура има повече пари в новия бюджет, успокои Дянков.
По думите му бюджет 2011 е по-добър от бюджет 2010.
По повод обявената ефективна протестна готовност на Синдикалната федерация на служителите в МВР министър Дянков заяви, че в следващия бюджет има 50 млн. лв. допълнително за МВР.
“Те отчасти ще са за разплащане на стари дългове, а 20 млн. ще са за допълнителни стимули”, коментира финансовият министър.
На въпрос разбира ли се с министрите от кабинета, финансовият министър заяви: „Нормално е по време на бюджет всички да искат повече. Аз съм единственият даващ."
Той допълни, че по време на криза финансовите министри винаги са най-голямата мишена.
Симеон Дянков заяви, че прогнозата на МВФ е била много положителна, защото ние сме една от страните, която по време на криза издържа без да вдига данъците и без да взима заеми.
Следващата година ще бъде главно определяна от това как върви износът, а той върви нагоре, заяви още Дянков. По думите му макроданните показват, че излизаме от кризата.
България през първото тримесечие излезе на положителен растеж, което означава, че до края на година се очакват по-големи приходи.
„Не е вярно, че парите от здравната каса се ползват, за да се пълнят дупки във фиска”, категоричен е Дянков.
„През последните 10 години никой финансов министър не си е позволявал, а и не може по закон да използва парите от здравната каса. Те отиват по сметка в БНБ, те всъщност не са в националния бюджет. Не може по закон финансовият министър да разполага с тези пари, само парламентът трябва да реши, да се използват", обясни Симеон Дянков.
По думите му в тази сметка до края на годината ще има близо 1 милиард и 400 милиона лева, в момента е около 1 милиард и 250 милиона лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg