EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков към общините:Не правете големи дългове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков към общините:Не правете големи дългове

mail13:15 | 05.11.2010прегледи 722 коментарикоментари 0


В бюджета няма 120 млн. лева за покриването на дълговете на общините, а такива средства няма да влязат и в проекта за бюджета за 2011 година. Това заяви днес министърът на финансите Симеон Дянков.
В отговор на репортерски въпрос в парламента как той може да помогне на общините, Данков каза, че може да ги посъветва да са по-добри финансисти и да не влизат в такива големи дългове.
„Както моята задача като финансов министър е да се боря държавата да не влиза в големи дългове, така и задачата на общините в тази обстановка е да внимават за какво харчат”, заяви Дянков.
Той посочи, че няма опасност "данък лукс" да плащат собствениците на средни по размер жилища. Проектозаконът е много внимателно изчислен, така че само богатите хора да плащат допълнителен данък, обясни вицепремиерът.
В отговор на въпрос за изследване, което посочва, че всяка трета цигара в България е контрабандна, министърът отбеляза, че процентът на контрабандата в страната - 34 на сто, не е далеч от общоевропейското ниво, което е 35 на сто. Очаквам през декември, когато е следващото изследване, да се види как са се отразили на ситуацията успехите, които имахме през лятото и началото на есента, допълни Дянков.
Министърът поясни, че в борбата с контрабандата октомври е бил изключително успешен, защото тогава са конфискувани около 76 млн. къса цигари. "От 18 ТИР-а, които сме хванали за октомври, по предварителни данни два са били насочени към страната, а останалите само са преминавали през наша територия", уточни Дянков.

В отговор на питане на депутати от левицата, свързано с повишаването на вноската за фонд "Пенсии" с 1,8 процента, финансовият министър заяви, че „дефицитът на НОИ се увеличава, защото правителството на ГЕРБ плаща по-високите пенсии, приети от кабинета на Тройната коалиция”.
Нашето правителство започна в края на юли да плаща по-високите пенсии и на годишна основа това струва 900 млн. лева повече, посочи Дянков. Той допълни, че увеличението на размера на вноската във фонд "Пенсии" ще доведе до увеличение на приходите от осигурителните вноски в размер на 372 млн. лева. Въпреки това
осъвременяване на пенсиите през следващата година няма да има.
Дянков обясни, че увеличението на вноската се е наложило заради натрупания през последните 14 години дефицит в пенсионната система. Приходите от пенсионните вноски през 2000 година покриват около 97 на сто от разходите за пенсии, а през 2008 година - само 63 на сто, каза Дянков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg