EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков и ЕС: Най-добрият бюджет, който сме имали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков и ЕС: Най-добрият бюджет, който сме имали

mail11:00 | 02.11.2011прегледи 536 коментарикоментари 0


Това е най-добрият бюджет, който сме имали и така считат от Европа. В него има достатъчно буфери, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред БНТ за бюджет 2012 г. Мислехме много как да го направим - ситуацията през лятото много се промени и влоши в Европа и затова направихме по-консервативен бюджет. Според Дянков е лоша идеята за референдум В Гърция, ние работихме много всички финансови министри в ЕС, тъкмо се бяха успокоили пазарите и сега след този ход на Папандреу пазарите полудяха. Типичен ход на социалист, отчита министърът. В Германия бях и видях как в парламента на страната се бориха да докажат на народа си, че трябва да се помогне на Гърция и сега - какво, посочи Дянков. Гърците са живели повече от 20 години извън възможностите си и сега дълго ще страдат, докато ние ще живеем трудно, но след това ще бъдем по-добре от Гърция, убеден е Дянков. Вижте и румънците работят добре и ще бъдат след време по-добре от гърците, а те ще страдат още десетилетие, отново подчерта финансовият министър.
Ние и тази и следващата година трябва ударно да усвояваме европейски фондове, догодина ще имаме над 80% повече. За първи път 2012 година ще имаме първия бюджет, в който можем да водим по-добра социална политика. В социалните сфери ще има много повече пари, отколкото в предишните години. Приемаме 1.3% дефицит, максимум 2% можем да си позволим. Има големи държави като Белгия, които дори обявиха рецесия и затова в този дефицит има също буфери, уточни Дянков. Министър Ангелов е най-недоволен от бюджета, но той плаща за полученото тежко наследство в министерството си, с Цветанов отдавна имахме разговори и той разбира, че трябва има повече средства за здравеопазване, образование и култура. Вярно е, че на заседанието на МС имаше допълнителни предложения, които влияят и на МО, и на МВР и ДАНС да има свиване в техните социални плащания. Стажът за ранно пенсиониране ще стане от 25 на 27 години в МО и МВР. За редовите полицаи, които са на улицата ще останат 20 заплати, когато напуснат ведомството, докато за другите ще падне на 10 работни заплати, когато напуснат, както е в МФ и в министерството на екологията. За ДАНС от 20 ще паднат на 15 заплати, защото все пак те работят чиновническа работа. Такава е волята на министрите на МВР, МО и МФ, което обсъдихме вчера тримата министри, посочи Дянков.
Вместо да стоят по улиците учените на БАН да вземат да направят някой европейски проект, имат над 400 000 неусвоени средства европейски пари. Сега те се субсидират с 65% държавни пари и само 35% от европейски пари. Да го правят така, както го прави правителството, категоричен е Дянков. Фонд "Наука" е увеличен с 10 милиона, последната ми дума е 54 милиона за БАН, не отстъпва от позицията си финансовият министър. 2013 година ще още по-голямо намаление за бюджета на БАН - 1/3 държавни пари, 1/3 от европейски фондове и 1/3 от сключени договори с бизнеса, прогнозира Дянков. Няма да им се извиня за думите "феодални старци" - нека да направят повече европейски пари, да направят повече, както го направиха университетите, каза финансовият министър, запитан дали ще се извини за думите си, казани преди година за учените от БАН. Ще изслушам президента Първанов, който защити учените и той трябва да разбере. Не ме притеснява, ако той сложи вето на Закона за бюджета, категоричен е Дянков. Подготвя се анализ и за минималните пенсии и за заплатите и сме ги заложили в бюджета като увеличение. Ще сме единствените в Европа, които ще увеличат и пенсиите и заплатите. Имаме три варианта - само минималната пенсия, но аз не съм привърженик на това, предпочитам процентно увеличение за минималните пенсии, но това да върви и нагоре. Това ще ни струва няколкостотин милиона лева, но ще ги търсим може би от приватизационни сделки. Не точно от първи януари, но все пак от началото на годината ще вдигнем майчинските, каза министърът.
Като цяло този бюджет във време на икономическа криза дава възможност за увеличаване на социалните придобивки, убеден е Дянков.
Ще изчакаме седмица - две да се успокоят страстите след изборите да започнем отново дебата за Пакта за финансова стабилност. 2% дефицит и 40% процента преразпределение са приети от НС, колкото до промените в Конституцията предстоят, отчита Дянков. Той каза, че би дал съвет на новите градоначалници да харчат разумно, всички трябва да са дисциплинирани, вижте какво стана в Сливен, във Видин, в Смолян, даде пример министърът. Ние в близките дни ще пратим писма до новите градоначалници и ще ги предупредя, че непрекъснато ще бъдат контролирани от инспектората на МФ, заключи Дянков. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg