EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: ДДС пада през 2012 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: ДДС пада през 2012 година

mail13:50 | 29.12.2011прегледи 847 коментарикоментари 0


Не повече от 2% ще падне ДДС-то през 2012 година, кога точно обаче, ще бъде изненада. В рамките на 2012 година това ще се случи, като целта е крачка към увеличаване на вътрешното потребление. Това каза пред бТВ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
2012 година ще е по-добра от 2010, от 2009 и от 2008 година. Ние вървим към възход – ще има повече пари, заяви финансовия министър и посочи, че през 2011 година сме събрали над 1,5 млрд. лева повече, нещата в НАП и Митниците вървят добре. Министърът заяви, че въпреки лошите новини, които продължават да пристигат, има и голям оптимистичен сценарии. "Да, продължават тежките новини, няколко държави са във вторична рецесия, но вече бъдещето е много по-ясно, отколкото преди месец-месец и половина. Вече всички са съгласни, че България има финансова стабилност. Тя дава възможност да се водят други данъчни политики – да се намалява ДДС, други доходни политики – да се увеличават пенсии. Там, където няма финансова стабилност, нещата вървят само надолу", каза Симеон Дянков. България влезе в ЕС като най-бедната държава. През последните години има растеж, но той трябва да е много бърз, въпреки това няма как да станем в челната тройка или петица, продължи Дянков.
За протестите през последните месеци финансист номер едно заяви: "Първо в БДЖ не донякъде успяхме, а напълно успяхме, защото на всички беше ясно, че никой не иска да плаща тежестта на тези поредни години нереформирана система. На зърнопроизводителите също устояхме и парите, които отиват в земеделието не отиват на 100% при тях, а отиват в доста по-широка палитра". За пенсионната реформа също успяхме – премиерът искаше да е по-силен реформаторският план, но първоначалната моя идея беше точно повишаване на пенсионната възраст с по 4 месеца, заяви Дянков и отрече правителството да е отстъпвало пред искането на социалните партньори. "Горд съм, че правителството устоя и дупката в НОИ ще е по-малка", каза министърът.
Колкото до секторите, които трябва да се реформират през 2012 година, Симеон Дянков посочи, че първият такъв е висшето образование и науката. Там не е ставало досега реформа, затова голяма част от будните ни деца излизат навън. При образованието, освен прогресивното вкарване на пари, което се прави всяка година според Дянков, трябва да се реформира и самата система. Ще има и трусове, добави той. В здравеопазването ще има частична реформа. Досега направеното е промяна в политиката за медикаментите – купуваме повече лекарства отпреди на същата цена, уточни Симеон Дянков. Той добави, че парите за онкоболни са същите, както и за 2011 година, а парите за лекарства са с 30% повече. Досега парите за лекарства за онкоболни бяха в здравеопазването, те вече са в Здравната каса и няма да има лимит на броя на болните, които да ги използват.
Що се отнася до общинските болници със задължения Симеон Дянков съобщи, че общинските съвети ще трябва да решат как да се справят с дълговете. Държавата обаче няма как да дава пари на общини за тези здравни заведения. Колкото до държавните лечебни заведения със задължения, каквато е ВМА, Дянков заяви: ВМА наистина е добре управлявана, но тя е привилегирована, защото военните пациенти получават повече пари за лечение, отколкото другите пациенти. "Ще я слеем с МВР и с Транспортна болница, вероятно. Няма нужда от такива болници. ВМА ще се запази – тя ще бъде основата, на която ще съберем всички останали по-малки болници", каза финансовият министър.
Най-голямата нереформирана система в България обаче е съдебната система, която е в други ръце, посочи той.
Корумпиран министър в това правителство няма, категоричен е вицепремиерът. Премиерът не би позволил това, а и погледът отвън е много по-сериозен отколкото в миналото, добави Дянков по повод анкета, изготвена от Българската стопанска камара (БСК) сред 500 мениджъри по темата. Икономическата ситуация като цяло в Европа се влоши и всичко изглежда по-черно, но аз съм убеден, че пролетната анкета ще е по-добра не само заради топлото време, добави Дянков и отрече държавата да убива бизнеса.
За фирмената задлъжнялост вицепремиерът коментира, че централната власт държи под 50 млн. на бизнеса, като над половината от това е за Кърджалийското водно огледало. Другата половина са за строителни обекти, които по една или друга причина самият строител е решил да си ги вземе през 2012 година. Централната власт не дължи почти нищо на други фирми. Голяма междуфирмена задлъжнялост в България има, но тя не идва от правителството, заяви Симеон Дянков.
Що се отнася до отношенията в ГЕРБ и дрязгите в партията вицепремиерът коментира, че ГЕРБ е млада партия, като тя се развива и в бъдеще е възможно да има други лидери. Той каза, че с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов му е най-трудно, с него са имали доста дрязги заради дисциплината. "Но доскоро с другия министър, с който съм имал дрязги - Тотю Младенов, той стана тигър и внезапно разбра, че това е правителство с център дясно и той е министър, който трябва да се държи така", коментира вицепремиерът. Въпрос на време е Мирослав Найденов да спре да говори така, допълни Дянков. Той не отговори на въпроса дали се готви смяна на министър Найденов. "Не е моя работа да го сменям. Имаше друг министър, който се опитваше да избяга по тъч линията с коментари и той вече не е министър", посочи Дянков, уточнявайки, че става въпрос за Александър Цветков, който беше заменен на поста министър на транспорта с Ивайло Московски. /БГНЕС

 


Тагове: ДДС, Дянков
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg