EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков в NY представи промени в конституцията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков в NY представи промени в конституцията

mail12:00 | 09.04.2011прегледи 1609 коментарикоментари 1


Салко Крижесторак, Ню Йорк, специално за EconomyNews.bg
Вчера група от около 30 студенти, преподаватели и журналисти се събраха в Юридическия факултет на Колумбийския университет за оживен разговор със Симеон Дянков, българския финансов министър и вицепремиер. Събитието бе организирано от Harriman Institute и Центъра за изследвания за Русия, Евразия и Източна Европа на Колумбийския университет. Институтът провежда често подобни срещи и дискусии, в които участват лектори, свързани със съответния регион политически или академично.
Дянков започна своята лекция, като отбеляза, че икономиката на ЕС няма структури, които в дългосрочен план биха я защитили от икономически трусове. Основният въпрос, който той отбеляза в този смисъл, е липсата на съответствие с критериите от Маастрихт в общо 14 страни от еврозоната. За да бъде намерено решение на това, трябва да се преодолеят много правни проблеми, които съществуват. По тази причина Дянков е избрал Юридическия факултет за място, където да говори по темата.
Център на вниманието в дискусията с Дянков беше неговият план за подобряване на финансовата инфраструктура на България, собствената му страна. Той призна, че част от бъдещите промени в българската конституция, са повлияни от тази в Германия.
Първото предложение на Дянков за промяна в конституцията е да се забрани държаният дефицит да нахвърля 2%, като целта е така да се насърчава икономическата стабилност на държавата.
Второто предложение е да се изисква 2/3 одобрение от гласовете в парламента преди да се променят параметрите на прякото данъчно облагане. В момента за такава промяна е нужно обикновено мнозинство. Тази мярка е добра, за да се попречи на което и да е правителство да повишава данъците като краткосрочно решение при дефицит.
Допълнителен елемент в предложението на Дянков е да се ограничат публичните разходи до 37% от БВП, с изключение на фондовете на ЕС, или 40% от БВП, включително средства от ЕС. Това ще изисква промяна в закона за устройството на държавния бюджет на България, а не в нейната конституция.
Дянков приключи дискусията, като спомена, че стъпките, които той възнамерява да предприеме, имат за цел да направят България пример за това как европейските страни ще работят в близко бъдеще. В момента политика като тези, предложена от Дянков, се прилага само в Германия. В допълнение към България, Франция, Швеция, Финландия и Естония също обсъждат създаването на подобни икономически мерки.
 


Тагове: лекция, Дянков
 
Коментари
 
Адам Смит - 09-04-2011 г. 18:53:30

Овехтели догмати на демодиран монетарист.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg