EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: 3.5 млн. лв. ежегодно за Казанлък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: 3.5 млн. лв. ежегодно за Казанлък

mail07:00 | 31.01.2013прегледи 787 коментарикоментари 0


„3.5 милиона лева всяка година в продължение поне на 10 години са напълно възможни средства, които да се инвестират в Долината на тракийските царе“, каза днес в Казанлък вицепремиерът и министър на финансите на Република България Симеон Дянков. Домакин на срещата бе кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Министър Дянков допълни, че е изключително доволен от направеното в Долината на тракийските царе със средствата, отпуснати от Министерството на финансите – Общият устройствен план на Долината е готов, готови са проектите за реконструкция на три важни археологически обекта – „Хелвеция“, „Грифоните“ и „Оструша“, извършени са спасителните разкопки на гробницата край Бузовград. „Много е хубаво предложението за обединяването на 10 гробници в един цялостен маршрут – така ще се съчетаят наука и инфраструктура, което ще създаде цялостен туристически продукт“, каза още министър Дянков.

В своето приветствие към гостите и представянето на община Казанлък кметът Галина Стоянова подчерта основните приоритети в развитието на общината и акцентира върху културния туризъм и дейностите, които трябва да бъдат извършени и за които е нужно финансиране. Това е свързано с реконструкция, реставрация и социализация на уникалните тракийски гробници, обединяването им в общ туристически комплекс, който да кандидатства за списъка на защитените от ЮНЕСКО паметници на световното културно наследство, реализация на модерен аудиовизуален проект „Севтополис“ и необходимостта от изграждане на нов Музей на розата.
Директорът на Исторически музей „Искра“ Момчил Маринов представи 10-те гробници, които се обединяват в общ туристически маршрут. Това са Казанлъшката тракийска гробница, Сарафова могила (Крън ІІ), Светица, Шушманец, Хелвеция, Грифоните, Сашова могила, Голяма Арсеналка, Голяма Косматка и Оструша. За консервация, реставрация и изграждане на постоянна защитна постройка на Хелвеция, Грифоните, Оструша, Светица, Голяма Арсеналка, Крън ІІ и Сашова могила са необходимо 2 млн. лв. За изграждане на пътна инфраструктура до Голяма Арсеналка, Хелвеция, Грифоните, Сашова могила и Светица са необходими 1 млн. лв. За електирческо захранване и водоснабдяване на Хелвеция, Грифоните, Светица, Сашова могила и Крън ІІ трябват 500 хил. лв. Всички тези дейности изискват инвестиция от 3.5 млн. лв.
Проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, приветства идеята да се обединят гробниците в общ туристически комплекс, като препоръча да се проучат и могилните надписи. Археологът проф. Николай Овчаров бе категоричен: „По-подходящо място за развитието на туризма от това на Казанлък няма в цялата стана. Той е географски център и кръстопът на различни културно-исторически маршрути.“ Присъстващите на дискусията учени като арх. Росен Вълков, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, доц. Д.р Людмил Вагалински, директор на Национален археологически институт с музей към БАН, проф. Виолета Нешева, доц. д-р Георги Нехризов подчертаха значението на наследството, оставено от траките. Археологът Диана Димитрова призова да се направи копие на уникалните гробници Оструша, Хервеция и Грифоните, за да се съхранят оригиналите. Д-р Косьо Зарев, ексдиректор на ИМ „Искра“ подчерта, че кметът Галина Стоянова е първият кмет на община Казанлък, взел здраво в ръце развитието на туризма. Неговото твърдение бе подкрепено от д-р Тодор Чабонов, археолог, заместник-кмет на Столична община, и от заместник-министъра на МИЕТ Иво Маринов, който акцентира върху активността на кмета Галина Стоянова и изграждането на системен подход за развитието на културния туризъм в общината.
Долината на тракийските царе да бъде представена пред света, защото обектите имат световно значение, каза журналистката Валя Ахчиева. Супермодерен и атрактивен проект за „Севтополис“ с впечатляващи аудиовизуални ефекти представи авторът Николай Йотов, който въодушевено сподели: „Траките ще се върнат към живот със съвместните усилия на държавата, общината, учените и бизнеса“.
В следващите седмици ще бъдат уточнени конкретните суми за дейностите от научна гледна точка и за изграждане на инфраструктурата в Долината, обобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
В обществената дискусия участваха още кметовете на общините Мъглиж, Павел баня, представители на община Сопот и община Карлово, археолози от ИМ „Искра“, реставратори, представители на бизнеса, на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, които твърдо подкрепиха предложенията за развитието на културния туризъм в община Казанлък, медии./ Пресцентър Община Казанлък
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039