EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Дяволският кръг" на Меркел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Дяволският кръг" на Меркел

mail13:15 | 28.04.2010прегледи 807 коментарикоментари 0


Ангела Меркел има важна роля в гръцката трагедия и си играе с огъня, предупреждава в анализ електронното издание на вестник "Файненшъл таймс Дойчланд".
Едва когато канцлерът и германското правителство заемат ясна позиция по отпускането на финансова помощ за Гърция, ще се увеличат шансовете Европа да преодолее гръцката криза без големи щети.
"Дяволският кръг" за Меркел започва с лошите новини от Атина - всяко, дори най-малкото съобщение за състоянието на гръцкия бюджет повлиява на поведението на инвеститорите и спекулантите, посочва изданието.
Германската канцлерка обаче се бави да даде твърдо обещание за финансова помощ най-вече заради опасенията, че може да предизвика недоволството на германските данъкоплатци, т. е. избиратели.
По този начин Меркел "завърта колелото", тъй като колебанията й повишават несигурността на финансовите пазари и дават големи възможности за спекулации. Започва опасно пропадане по спирала. В резултат инвеститорите продават гръцките държавни облигации, които държат, от страх, че финансовата помощ няма да дойде, ще дойде твърде късно или ще бъде недостатъчна. Някои спекуланти дори целенасочено залагат, че Гърция ще обяви неплатежоспособност, отбелязва всекидневникът.
В резултат курсът на гръцките държавни облигации се понижава, а в същото време се повишават рисковите премии (който се отразяват на лихвите по облигациите - бел. ред.). Тези тенденции правят още по-трудно рефинансирането на гръцкия дълг и влошават положението на страната, тъй като правителството в Атина трябва да плаща по-високи лихви, за да си набави средства от финансовите пазари. Средства, които са спешно необходими, за да се обслужат кредитите, чийто падеж предстои. Когато
правителството вече не може да покрие дори една вноска от дълга си, то опасността от обявяване на неплатежоспособност приближава, изтъква "Файненшъл таймс Дойчланд".Тази нарастваща опасност не убегна и на рейтинговите агенции, които понижиха кредитния рейтинг на страната и по този начин също допринесоха за изострянето на проблема. Сега някои институционални инвеститори са принудени да продават облигациите си. Лихвите се повишават, а гръцката безизходица се засилва
допълнително. И всички отново отправят погледи към германското правителство.
Едно ясно послание би спряло този порочен кръг. Колебанието ще го задвижи отново, подчертава изданието.
Това не се отнася само за Гърция. Ако натискът върху Португалия се засили, то историята ще се повтори, заключава публикацията. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg