EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Дъщерята на застреляния Христов реален собственик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дъщерята на застреляния Христов реален собственик

mail13:15 | 08.01.2018прегледи 8523 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Убитият в София предприемач е Петър Христов, който е член на Съвета на директорите на великотърновското предприятие „Лактима”, специализирано в производството на мляко и млечни продукти. „Лактима” е част от Акционерно дружество „Пропъртис Мениджмънт Груп” ЕАД, контролирано от застреляния Христов, неговата съпруга Паулина Христова и Валентин  Милушев. 100% собственост на капитала в размер на 750 000 лв.обаче е в ръцете на дъщерята на Христов - Михаела Петрова Христова, ако съдим по съвпадението на имената, посочени в Търговския регистър. Христова освен това е и изпълнителен директор на „Лактима”, показва проверка на EconomyNews.bg.

„Пропъртис Мениджмънт Груп” има инвестиции в 17 дъщерни дружества, 6 асоциирани предприятия и една инвестиция с неконтролиращо участие, сочи последният годишен доклад за дейността на дружеството.

Сред дейностите, които е развивало дружеството, освен хранително вкусова промишленост, са посочени строителството, недвижими имоти, охранителна дейност, хотелиерство и ресторантьорство, селскостопанска дейност и др.

Предвид плетеницата от дружества и дейности, вероятно разследващите ще бъдат затруднени да установят къде е скрит мотивът за извършването на тежкото престъпление срещу Христов.

   --------------------

Най-вероятно бизнес интереси стоят зад убийството на бизнесмена Петър Христов, каза директорът на националната полиция Христо Терзийски. Той обаче не изключи възможността стрелбата да е свързана с личния му живот.
    Христов беше прострелян пред офиса му в София малко след 10 часа, по-късно почина.
    Христов имал разностранен бизнес - от строителство до хранително-вкусовата промишленост. Бил е с добра репутация в обществото, но не се занимавал с високорискови стоки, допълни директорът на СДВР Ивайло Иванов, като обясни, че се проверяват всички места, от които може да е стреляно. По думите му няма данни Христов да е заплашван и да е ходил с охрана.
   ----------

Основната версия за убийството на Петър Христов е отмъщение на Наглите, научи "24 часа" от високопоставен източник в МВР. Убитият в София бизнесмен е човекът, който помага да бъде разкрита бандата Наглите, която в продължение на 3 години отвлече 13 души, уби двама, поиска почти 40 милиона евро откуп и успя да прибере в крайна сметка над 3 милиона. Приносът на Петър Христов е, че прави връзката между новия екип разследващи служители на ГДБОП и човек от престъпния свят, директно свързан с Наглите. Това е Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жервите на групата.

-----------------

Един от най-тъмните периоди в биографията на Петър Христов е началото на 90-те години на миналия век. Според публикация във в. "Монитор" тогава е бил представител на СИК в района на Търново. Смята се, че с подкрепата на разстреляния в Аруба Поли Пантев купува местното млекопреработвателно дружество „Сердика", сега известно като „Лактима". Целта е била през дружеството да се преперат голяма част от мръсните капитали на групировката, придобити от трафик на жени и дрога. Според запознати Христов също се занимавал с продажба на наркотици и контролирал проституцията в Търновския регион. Поради необходимост от чисти пари е изтеглил заеми от различни банки като за гарант по кредитите ползвал дружеството „Лактима". Според запознати Христов дължи хиляди долари на частни лица, които също са обезпечени с предприятието. Голяма част от кредитите на бизнесмена са висящи и до днес.

В средата на 90-те сключва сделка с „Гъмза" Сухиндол за износ на спиртни напитки за Тайланд. По нея все още дължи над 200 000 долара, заради което срещу него има заведени преписки във Върховната касационна прокуратура.

Далавери с ремонта на два големи булеварда в Габрово са завъртели фирми, близки до бизнесмена Петър Христов. Според източници на „Монитор" двете пътни артерии „Трети март" и „Могильов" е трябвало да бъдат преасфалтирани. След безумно скъп ремонт, извършен от фирмата „Димас" АД обаче шосетата стават на вълни, тъй като се оказва, че е пестено от материали и труд. Капаците на канализационните шахти са по-ниски от настилката. Така булеврдите заприличали на швейцарско сирене, в дупките на което постоянно пропадали коли. Бетонните бордюри пък започнали да се разпадат едва месеци след полагането им. Същата е ситуацията и с основния ремонт на бул. „Могильов". Всички бордюри там се разпадат, а асфалтът е на вълни с различна дебелина.

През 1994 година групировката „Дито", зад която стои Петър Христов, сключва договор със „Захарни заводи" АД. Според контракта дружеството е задължено да продава цялата си продукция само на „Дито" на ниска цена. В същото време Христов снабдява завода на суровини. Като доставчик обаче той определя много висока цена на доставените от него материали. Така според запознати от „Захарни заводи" са източени милиони левове. Този монопол е нарушен години по-късно, като според източници на в. Монитор Христов се отдръпнал от този бизнес, уплашен от гангстерската война със СИК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg