EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавният резерв на Чехия с храна за ден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавният резерв на Чехия с храна за ден

mail16:45 | 05.03.2020прегледи 2556 коментарикоментари 0


Чешкият държавен резерв разполага със запаси от храни за 1 ден и те ще стигнат за за поемане на първоначалния потребителски натиск например при установяване на случай на коронавирус в страната, обяви директорът на ведомството Павел Швагър, цитиран от агенция „Новости”. „Разполагаме със запаси от храни за 1 ден, по-точно за около 1,3 дни. По-конкретно в резерва има замразено месо, месни консерви, хляб, масло, сирене, сухо мляко, захар, сол. Нашата република е в състояние да задоволи сама потребностите от тези стоки. Освен това в страната има много хипермаркети и производители на храни, така че запасите от храна в републиката в случай на нужда биха поели първоначалния натиск на потребителите, а след това ще се включат доставчиците. В съответствие с договорите компаниите са длъжни да разполагат с прясна стока за държавния резерв. Сухото мляко например не може да бъде по-старо от 10 месеца”, обясни Швагър.

Той припомни, че през 2016 г. са проведени дебати на ниво правителство да увеличаване на запасите до 3 дни, но така и не са били отпуснати средства за това. По думите му запасите на страната от петрол и петролни продукти трябва да стигнат за 84 дни, а от зърно – за 15 дни.

На свой ред първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чехия Ян Гамачек заяви след среща с президента на страната Милош Земан, че няма повод за паника. „С президента внимателно разгледахме положението със заплахата от разпространение на коронавируса у нас. Той няма забележки относно действията на правителството в тази насока. Постигнахме съгласие, че е необходимо да запазим спокойстиве и да не плашим хората. Няма никаква нужда от изкупуването на всички стоки от супермаркетите. Дори в Италия всичко е наред по отношение на снабдяването”, посочи Гамачек./sinor.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg