EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавният капитализъм победи в Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавният капитализъм победи в Русия

mail16:00 | 30.10.2012прегледи 674 коментарикоментари 0


Сделката за поглъщане на ТНК-ВР от "Роснефт" означава окончателна победа на държавния капитализъм в Русия. Това смята известният руски икономист професор Сергей Гуриев.
"Тази година беше изключително успешна за "Роснефт" и нейния президент Игор Сечин: освен шумната сделка с акционерите на ТНК-ВР компанията сключи няколко многообещаващи инвестиционни договора с "ЕксонМобил", ЕНИ, "Статойл" на обща стойност 700 милиарда долара, които са значително повече, отколкото всички преки чужди инвестиции в Русия", констатира икономистът от РЕШ.
Но според него между крупните сделки на руския бизнес и сделките, които сключва Сечин, има съществена разлика. "Тук става дума не само за влиянието на Сечин, който професионалните кремлинолози вече наричат "икономическия цар" на Русия при "политическия цар" Владимир Путин. Сечин и неговите победи ознаменуват важна тенденция: заради влошаване на инвестиционния климат частният капитал бяга от Русия, а държавата, изкупувайки оставените от него активи, завзема все нови и нови командни висоти в руската икономика", заяви професор Гуриев.
Сделката на "Роснефт" и ТНК-ВР е нов е завършващ етап на този процес, смята той. "Притежавайки най-голямата газова компания в света, "Газпром", руските власти решиха да създадат подобен гигант и в петролната сфера. Това ще има много сериозни последици и за отрасъла, и за страната", каза Гуриев.
Във времената, когато добивът на петрол в Русия се контролираше от частни компании, той бързо растеше, докато в същото време добивът на газ беше в стагнация и даже се свиваше. Сега, след като консолидира всички най-големи играчи на петролния пазар под една шапка, властта създаде нов "Газпром" в петролния отрасъл. Фактически, последният бастион на частния капитал в Русия падна", завършва професорът.
В началото на тази седмица официално бяха обявени параметрите на сделката по поглъщането на ТНК-ВР от "Роснефт". Британският петролен гигант ВР продаде своя 50% дял за 17,1 милиарда долара налични и получи 12,84% от акциите на руската държавна компания. Британците също така заявиха, че ще увеличат своето участие в "Роснефт" до малко под 20%. Очаква се те да получат две места в нейния борд на директорите. Другата половина от ТНК-ВР "Роснефт" купи от консорциума акционери ААР. В резултат на световния пазар се роди нов петролен гигант. /БГНЕС

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158