EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавни служители в Словения стачкуват за заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавни служители в Словения стачкуват за заплати

mail11:45 | 28.09.2010прегледи 918 коментарикоментари 0


Над половината от словенските държавни служители стачкуваха в понеделник, според данни на синдикатите, в знак на протест срещу проект на лявоцентристкото правителство да замрази заплатите до 2012 г., за да намали бюджетния дефицит, съобщава Франс прес.
Премиерът Борут Пахор заяви, че негови представители ще се срещнат отново със синдикатите днес, но подчерта, че решението се базира на икономическата реалност, съобщи Асошиейтед прес. Той каза, че заплатите ще започнат да растат отново, когато Словения постигне икономическо възстановяване.
Стачкуващите останаха на работните си места. Протестът засегна голяма част от обществените услуги от полиция до митници, държавни медии, библиотеки, админстрации и болници.
Някои служители като полицаите, пожарникарите или митничарите, нямат право да стачкуват според словенското законодателство, но синдикатите обявиха, че те ще спазват задълженията си.
Така митничарите и полицейските служители на границата с Хърватия започнаха стачката си от полунощ, като извършваха много подробни и много продължителни проверки на лицата, преминаващи границата.
Държавното радио и телевизия не излъчват редовните информационни програми, но отразяват стачката и предоставят информации за пътното движение и за времето, както предвижда законът.
Призивът за стачката бе отправен от 21 от общо 30 синдиката в държавния сектор. Стачката би трябвало да продължи, докато "бъде намерено приемливо решение". Организаторите посочиха, че 80 000 служители от държавния сектор са взели участие в стачката, докато според правителството става дума за 27 000 служители.
Правителството на премиера Борут Пахор подготвя закон, който ще замрази заплатите на държавните служители, за да се намали бюджетният дефицит. Това замразяване ще бъде в сила, докато словенската икономика достигне 3-процентен растеж годишно или до 2012 г., уточни Пахор.
Но 21 синдиката, представляващи 80 000 от общо 155 000 служители в държавния сектор, искат правителството да спази споразумение, подписано със социалните партньори през 2008 г., което предвижда увеличение на заплатите на държавните служители на четири етапа, като третият трябва да бъде през октомври.
Близо 21% от словенците подкрепят стачката, а 72% от тях смятат, че заплатите на държавните служители трябва да бъдат замразени, докато страната се възстанови от кризата, сочи социологическо проучване, публикувано в събота от в."Дневник

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg