EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавната ББР с потвърден рейтинг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавната ББР с потвърден рейтинг

mail08:15 | 20.10.2020прегледи 1863 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие „BBB“ със стабилна перспектива. Потвърдени са и всички останали рейтинги на банката. Това ниво е равно на оценката на рейтинговата агенция за Република България и е практически най-високият възможен кредитен рейтинг за националната банка за развитие.

Оценката на рейтинговата агенция се базира на два фактора: от една страна много доброто финансово състояние на ББР, а от друга – възможностите за подкрепа на банката от страна на собственика ѝ – българската държава. В доклада си рейтинговата агенция е отчела ролята на ББР за реализирането на икономическата политика на държавата, включително и за преодоляването на последствията от пандемията Covid-19.

Разгледани са и факторите, които могат да доведат до промяна на рейтинга. Покачване или понижение биха могли да са следствие от промяна в рейтинга на България или на оценката за склонността на държавата да подкрепя банката. Рейтинговата агенция изрично е посочила, че евентуално понижение поради влошаване на представянето на ББР не е неин основен сценарий.

На фона на тази добра оценка продължава и активната дейност на банката пo правителствените пpoгpaми в пoдĸpeпa нa компании от всички сектори и на физическите лица, ĸoитo тъpпят нeгaтивни пocлeдици oт пaндeмиятa COVID-19. Oбщият paзмep нa пoтвъpдeнитe зa гapaнтиpaнe ĸpeдити за малкия и средния бизнес с намалени изисквания за обезпечение и по-голям гратисен период нахвърли 76 млн. лв. Haй-cepиoзeн интepec ĸъм пpoгpaмaтa ca пpoявили ĸoмпaнии oт ceĸтopитe тъpгoвия, тypизъм, тpaнcпopт и пpoизвoдcтвo. 83 млн. лeвa пъĸ ca oтпycнaтитe бeзлиxвeни зaeми зa физичecĸи лицa, oдoбpeни oт тъpгoвcĸитe бaнĸи

538 български микро-, малки и средни предприятия са одобрени за финансиране по гаранционната програма на банката, исканията за отпускане на кредит надхвърлят 31 300, като 19 823 вече са получили одобрение, а други 782 се разглеждат в момента.

По програмата в подкрепа на бизнеса ББР гарантира отпускането на заеми до 300 хил. лева за малки и средни предприятия, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от 8 банки-партньори, при намалени изисквания за обезпечение и възможност за гратисен период до 3 години.

По другата антикризисна програма – за безлихвено кредитиране на физически лица, се отпускат заеми до 4 500 лева – наведнъж или до три транша от по 1500 лева. Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Срокът за кандидатстване и по двете гаранционни програми на ББР е до края на 2020 година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg