EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавна помощ до 15 хил. евро за животновъди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавна помощ до 15 хил. евро за животновъди

mail11:04 | 20.10.2010прегледи 635 коментарикоментари 0


Осигурена е държавна помощ за селскостопанските производители за преодоляване на кризата, съобщи днес във Варна заместник-министърът на земеделието Светлана Бъчварова. Мярката е временна и започва от днес, предаде БТА.
Производителите - птицевъди и свиневъди, могат да кандидатстват до 2 ноември. Помощта е в размер до 15 хиляди евро. Финансовият ресурс по временната мярка е 3 480 000 лева.
Птицевъдите могат да се възползват и от новата кредитна линия за фуражи и фуражни компоненти, допълни Бъчварова. Срокът за подаване на документи е до 12 ноември. Заемът е с облекчена лихва.
Бъчварова припомни, че до края на 2011 г. българските ферми трябва да отговарят на изискванията на Европейския съюз, в противен случай ще бъдат закрити. По думите й има гарантиран бюджет в помощ на стопаните за модернизация на сектора, но усвояването на средствата е много слабо. Поради тази причина ще бъдат променени правилата и облекчени условията за кандидатстване по тази мярка. Бъчварова допълни, че министерството настоява в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства, които производителите да получават допълнително за модернизацията на фермите.
Заместник-министърът откри край Варна международна конференция по птицевъдство. В рамките на форума се провежда и специализирана изложба.
Председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Борис Стоименов посочи, че през тази година има спад в производството на птиче месо в страната. Докато през миналата година
количеството е било около 130 хиляди тона, то през тази ще достигне най-много 125 хиляди тона. Според Стоименов причините за спада са основно високите цени на фуражите, намаляване на
вътрешното потребление и вносът на пилешко месо.
Производството на яйца се задържа през последните няколко години. Очаква се и през тази броят им да бъде около 1,5 милиарда. Според Стоименов има увеличение в производството на
втлъстен черен гъши дроб. През миналата година българските стопани са изнесли 2 300 тона, а през тази количеството ще е с около 100 тона повече.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161