EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държави с помощи без рейтинг?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държави с помощи без рейтинг?

mail15:50 | 11.07.2011прегледи 537 коментарикоментари 0


Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние предложи днес значително да се затегнат правилата за дейността на рейтинговите агенции, като им се забрани да оценяват страна, за която има разработен план за международна помощ, предаде Франс прес. "Възнамерявам да поискам от полското председателство (на ЕС) да постави този въпрос в дневния ред на предстоящите срещи на финансовите министри от еврозоната. Разбира се, ще трябва освен това да се проучи надеждността и начините за въвеждане на подобна забрана", допълни Барние в реч, произнесена в Париж, чийто текст бе разпространен от службите му в Брюксел, уточнява АФП.
Европа беше силно шокирана миналата седмица от решението на агенция Moody's да понижи извънредно силно оценката на Португалия, която отскоро получава международна помощ от спасителен пакет на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). Трябва да се проучат възможности да се разбие "олигополията на рейтинговите агенции" подчерта днес в Брюксел германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Барние направи и друго важно предложение: да се разреши на инвеститорите да преследват пред граждански съд рейтинговите агенции в случай на небрежност, за да могат играчите на пазара да понесат своята отговорност.
Еврокомисарят възнамерява също така да се постави изискването агенциите да информират предварително държавите за евентуално понижаване на рейтинга и задължително да публикуват анализите си за това решение. В случая с Португалия миналата седмица нещата не се развиха така, отбелязва АФП.
 


Тагове: ЕС, ЕК, рейтинг, помощ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046