EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавата пак собственик на Пловдивския панаир

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата пак собственик на Пловдивския панаир

mail17:10 | 01.02.2011прегледи 1868 коментарикоментари 0


Окръжния съд в Пловдив постанови със свое решение от 28 януари 2011 година за несъществуващи увеличенията на капитала на „Международен панаир Пловдив" АД от 2006 г. и 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял в дружеството, съобщава Министерство на икономиката. През месец април 2010 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. Делото беше заведено след извършена проверка и анализ на сделката за панаира, която констатира множество сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство. Трайчо Трайков: „Решението на съда е част от усилията ни като министерство за възстановяване на справедливостта и собствеността на Пловдивския панаир. Обещах това още в началото на мандата ми. Не бързам с изводите, защото решението може да се обжалва, но смятам, че ако държавата в мое лице успее, това ще е добра новина за всички в Пловдив и за бизнеса в страната, защото панаирът е най-представителният форум на българските предприемачи. Надявам се на благоразумие от страна на миноритарния собственик в интерес на доброто управление и бъдещите икономически резултати на дружеството". През април 2010 г. държавата оспори двете увеличения на капитала на панаирното дружество, както и при издадените в тази връзка актове на Министерския съвет, оглавяван от бившия премиер Сергей Станишев. Проверката тогава констатира и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров (потвърдени в мотивите към решението на съда), в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка на "Пълдин туринвест" АД - дружество, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.
Допълнителна информация: С решението си от 28 януари 2011 г. Пловдивският окръжен съд обявява за нищожни двете увеличения на капитала на «Международен панаир Пловдив» от декември 2006 и март 2007 година. Eдин от мотивите за това е, че към датата на първото увеличение на капитала – 21 декември 2006 г., компанията вече не е била еднолична държавна собственост, а акционерно дружество. Така бившият министър Румен Овчаров не е имал правомощията сам да се произнесе за увеличаването на капитала. Освен това, съгласно чл. 28 ал. 7 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за намаляване на държавното участие е било необходимо съгласието на Агенцията за приватизация. Такова съгласие не е открито по делото. Неспазването на това изискване е превърнало увеличението на капитала в скрита приватизация.
Решението е публикувано на интернет-страницата на Окръжния съд – Пловдив. То може да се обжалва в двуседмичен срок пред Апелативен съд Пловдив.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158