EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Държавата не е рискова, сочи търг на облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата не е рискова, сочи търг на облигации

mail17:20 | 17.01.2011прегледи 826 коментарикоментари 0


Днес, 17 януари, Министерството на финансите пусна в обращение нова правителствена бенчмаркова облигация с оригинален матуритет от 10 години и 6 месеца в обем от 45 млн. лева. Емисия № BG 20 400 11 210 през 2011 година ще се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване - един от маастрихтсктите критерии.
На проведения аукцион беше отчетен много висок инвеститорски интерес. Общият номинал на заявените поръчки достигна 154 млн. лв., като търсенето превишаваше предлагането три пъти и половина, съобщиха от пресцентъра на Финансовото министерство. Постигнатият коефициент на покритие от 3,43 оправда предварителните очаквания за завишено инвеститорско търсене. Активно участие на аукциона бе регистрирано от страна на институционални инвеститори в лицето на пенсионни фондове, застрахователни и животозастрахователни дружества, както и инвестиционни посредници.
Резултатите от аукциона показват, че вътрешните инвеститори не смятат страната за рискова, коментира заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. Въпреки външните рискове, успяваме да постигнем добри резултати, добави тя.
Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност от 5,49% е най-ниска доходност по 10-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), постигана от месец май 2008 г. насам. Затвърждава се тенденцията за намаляване на доходността на първичен пазар на ДЦК, което е видно и от отбелязания най-нисък спред (2,45%) спрямо бенчмарковите германски федерални облигации в този матуритетен сегмент.
Разликата в доходността между българските и германските правителствени облигации е под стойността на показателя, измерващ риска от неплатежоспособност на държавата, което показва, че в постигната доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск. Положителните резултатите от проведения аукцион са в унисон с окуражаващите тенденции в събираемостта на приходите и подобряващите се макроикономически параметри, отразяващи фискалните фундаменти на страната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4136