EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавата защитава пистите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата защитава пистите

mail09:30 | 11.01.2012прегледи 373 коментарикоментари 0


Представители на парламентарната комисия по земеделие и гори и министърът на земеделието и горите по време на общественото обсъждане в НС по промени в Закона за горите, предложени от правителството в края на 2011 г., които улесняват застрояването на горите и защитената природа на България, убеждаваха „еколозите” да приемат промените в закона и да правят мониторинг на застрояването на горите и унищожаването на природните паркове вследствие на поправките в закона, коментира в становище коалицията „За да остане природа в България”.
През 2002 г. Цеко Минев, сегашен председател на Българска федерация ски и застъпник на проекта за ски зона Банско в Национален парк Пирин, се опитваше да убеди представители на неправителствените организации да оттеглят жалбите си срещу съоръженията в ски зоната срещу средства за извършване на мониторинг на строителството в ски зоната. Тези предложения тогава бяха отхвърлени, припомнят природозащитници. Коалицията „За да остане природа в България” е изумена, че държавата заговори с езика на олигархията по промените в Закона за горите. Затова отхвърля предложението й да прави мониторинг на унищожаването на природата.
На обсъждането в парламента стана ясно, че държавата признава несъвършенството на предложените промени и абдикира от задълженията си по опазването и контрола в българските гори. Държавата стигна дотам да обвини неправителствени организации, че са лобирали сега предложените промени нарочно да не бъдат приети още през пролетта.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти и туристи ще проведат протест на 11 януари 2012 г., сряда, от 11,30 до 13 ч. пред Народното събрание в защита на Природен парк Витоша и срещу промените в Закона за горите, които заплашват да унищожат като цяло зеленото богатство на България.
В последните дни на 2011 г. Министерски съвет скоростно одобри промените в Закона за горите, които улесняват изсичането на горите за ски съоръжения, като същевременно спестяват милиони левове на инвеститорите в ски курорти в държавните гори, припомнят организаторите. Остава впечатлението, че промените се правят под натиска на заинтересована офшорна фирма – „Витоша ски” АД, която след приватизация, е собственик на почти всички ски съоръжения в Природен парк Витоша, изградени в територии от държавния горски фонд, посочват от коалицията „За да остане природа в България”.Участниците в протеста ще внесат писмо с искания да не се променя Закона за горите; да се обнародва и преразгледа приватизационния договор на „Витоша ски” АД; да не се премахва директорът на Природен парк Витоша.Вече стартира и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес: http://forthenature.org/petitions/18

 


Тагове: писти, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg