EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Дългът на Велчев не бил негов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дългът на Велчев не бил негов

mail14:15 | 11.06.2012прегледи 1035 коментарикоментари 0


Дългът на Милен Велчев, заради който държавата ни ще вземе еврооблигации до 950 млн. евро се оказа, че не е негов. Тези пари са взети още по времето на Андрей Луканов, а през годините заемът просто се превърта, като се тегли нов. През 2002 г. правителството по желание реши да плати дълга, но това стана с тегленето на нов заем. Това обясни икономическият анализатор Емил Хърсев пред bTV.
Пред по-малко от седмица финансовият министър Симеон Дянков обяви, че страната ни ще изтегли почти 1 млрд. евро. Еврооблигацията ще е точна на стойност, така че да изплати първата част на дълга на Велчев, която в средата на януари следващата година изтича и последните лихви по тях, каза тогава Дянков.
Колегата на Хърсев Георги Ангелов добави, че „правителствата си подават горещия картоф” през годините. Част от дълга е била покрита по време на излишъци в бюджета. Когато няма как да покриеш заема си, просто теглиш нов и обявяваш, че ще го върнеш до 5 години. Ако не се плати, става страшно, защото може да се върнем във времената на Луканов, каза Ангелов.
Той добави, че най-важно за всяка държавна икономика е балансираният бюджет. Тогава дългът няма да се трупа, защото ще може да се погасява постоянно. Все пак нови изтеглени пари са си натоварване за бюджета, уточни икономистът.
Очаква се заемът да бъде изтеглен при по-добри условия, като лихвата да бъде по-ниска от тази, която плащаме за дълга на Милен Велчев. Към момента тя е 7-7,5%. Според Георги Ангелов спад с 2 пункта би бил много добър за българската икономика.
Виждате какви процеси стават на Балканите. Много страни имат финансови проблеми – Сърбия, Гърция, Македония и др. Ако сделката по взимане на заема е при добра лихва, това ще означава, че на България се гледа в друга светлина, каза още Англов.
Емил Хърсев подкрепи думите му, като припомни как страната ни е успяла да покачи рейтинга си спрямо Испания и Гърция. С иберийската държава сме на едно ниво, като сме изоставали преди това. До преди две години Гърция е била с 2 пункта по-добър рейтинг, докато сега България е с 3 нива над този на южната ни съседка.
Хърсев добави, че държавата вече би трябвало да е намерила инвеститори, които да помогнат с погасяването на дълга. По думите му най-вероятно вече са проведени консултации с някои от банките.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg