EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дългосрочният дълг на Гърция под наблюдение от S&P

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дългосрочният дълг на Гърция под наблюдение от S&P

mail10:14 | 03.12.2010прегледи 804 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Standard and Poor's заяви, че е възможно да понижи оценката за дългосрочния дълг на Гърция заради несигурността на инвеститорите, породена от плана на Европейския съюз за държавните дългове на страните от еврозоната, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Standard and Poor's посочи, че ще реши дали да понижи оценката на Гърция след три месеца, когато новите европейски правила за противодействие на дълговата криза станат ясни.
Агенцията се опасява, че планът на ЕС може да струва скъпо на частни притежатели на гръцки облигации, отбелязва АП.
Оценката на гръцката държава ВВ+ (лат. букви) е била поставена "под наблюдение", докато се изясни дали приетият в неделя план ще се отрази на платежоспособността на страната, уточнява АФП.
Standard and Poor's преди два дни взе същото решение за Португалия (с оценка А-) по същите причини.
В неделя европейските министри на финансите се споразумяха да бъде създаден постоянен механизъм, който да бъде задействан при евентуална дългова криза в някоя от 16-те страни от еврозоната. Планът, предвиден да влезе в сила от средата на 2013
година, може да принуди някои инвеститори като банки или хедж фондове да поемат част от загубите, ако някоя страна изпадне в неплатежоспособност.
Според Standard and Poor's това може да доведе до ситуация, при която държавните кредитори да си възвръщат парите за сметка на частните притежатели на дългови ценни книжа.
Рейтинговата агенция предвижда, че Гърция може да бъде кандидат за допълнително финансиране след 2013 година извън вече отпуснатата помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и други страни от еврозоната. Друг аргумент на агенцията е, че правото на правителствата да решават евентуално преструктуриране на дълг, притежават от частния сектор, може да се основава по-скоро на политически, отколкото на финансови и обективни съображения.
Standard and Poor's понижи оценката на Гърция през април с три степени до категория, определяна като "спекулативна".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158