EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Дългове на Гърция и Испания в банки на Париж и Берлин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дългове на Гърция и Испания в банки на Париж и Берлин

mail09:00 | 30.06.2010прегледи 1020 коментарикоментари 0


Le Monde
Безпокойството на пазарите и правителствата за капацитета на периферните държави от еврозоната - на първо място Гърция и Испания, да изплатят дълговете си, мобилизира вниманието. Много инвеститори се опитват да се отърват от акциите си в чувствителните държави, както и тези от цялата еврозона, твъри банков икономист, пожелал анонимност. Механизмът за европейско стабилизиране, в размер на 500 милиарда евро, обявен на 10 май, трябваше да върне доверието в европейските държавни ценни книжа. Но не стана точно така. Някои инвеститори са скептични относно перспективата нестабилните държави да си върнат доверието на пазарите. Има и икономисти, които се съмняват, че растежът и населението ще понесат продължителен период на свити разходи. Според тях преструктуриране на дълга е неизбежно, като се предоговарят условията по изплащане на задълженията (срокове, лихви, стойност) в ущърб на кредиторите. Това решение обаче е немислимо за правителствата, които се опасяват от ефектите върху състоянието на и без това силно засегнатите банки-кредитори, както и от риска недоверието на пазарите да се пренесе към еврозоната като цяло.
Експерти са на мнение, че банковите стрес-тестове през юли ще дадат представа за излагането на банките на суверенен риск, което пък ще позволи да се разгледа по-безпристрастно въпроса за преструктурирането на дълговете. Хипотеза, отхвърляна от други икономисти, като Патрик Атрюс от Natixis. Аргументът, според който банките трябва да плащат за последиците от опасното задлъжняване на държавите, а не населението,  не е издържан. Именно по искане на държавите и на Европейската централна банка банките масово изкупиха смятаните за сигурни бонове от трезорите.
Natixis оценява обема на гръцкия и испанския държавен дълг на 36,6 милиарда евро в сметките на френските банки и 62,2 милиарда евро в тези на френските застрахователи и фондове (съответно 63,5 и 25,7 милиарда евро за германските институции). При дори частично сътресение Париж и Берлин ще са принудени да измъкват банките, което пък ще доведе до прехвърлянето на дълга от една държава на друга. Желанието днес е да се избегне разсрочване на дълга, за да не се изпраща негативен сигнал от еврозоната към останалия свят, подчертава Етиен Пурни, президент на Stelphia Asset Management.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg