EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дупница: Общинско дружество инвестира във фотосолар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дупница: Общинско дружество инвестира във фотосолар

mail09:06 | 04.10.2022прегледи 579 коментарикоментари 0


Приемна комисия на мощности осъществи днес проверка на изградената фотоволтаична централа на покрива на ГУМ-Дупница, съобщиха от Общината. Това е първото общинско дружество, което предприема подобна инвестиция, разположена върху над 800 кв. м.

Преди да се премине към инсталирането на фотоволтаиците, се е наложил ремонт на покрива. 130 000 лв. без ДДС е инвестицията за централата от кредит и собствени средства. "Не е изключено да помислим подобно начинание и за други общински дружества, където позволява подобна инвестиция", е казал кметът на община Дупница Методи Чимев.

Ремонтът на покрива и изграждането на централата са на стойност над 200 000 лева. Освен за собствени нужди, ще бъде продаван ток, като предстои да бъде избран купувачът след подбор на оферти, уточниха от общинското дружество.

Предвижда се разходите за електроенергия да бъдат намалени с 30 процента при пълна мощност. Изчисленията показват, че инвестицията ще бъде покрита за тригодишен период, коментира Цветанка Вуковска, управител на ГУМ-Дупница, пред БТА. "Тя ще намали разходите на дружеството и ще повиши финансовия му резултат. Голям плюс е и екологичната полза", посочи Вуковска и допълни, че инвестицията ще спестява около 100-120 мегаватчаса на годишна база. Съоръжението ще заработи след извършване на проби и предаване на цялата документация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg