EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Дунав мост 2 готов за зимата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дунав мост 2 готов за зимата

mail14:40 | 19.11.2014прегледи 971 коментарикоментари 0


Готови сме за зимата, вече имаме едногодишен опит от миналата зима, когато имахме много притеснения за това как ще се справим. Това каза за Радио „Фокус” – Видин Владимир Андреев, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество „Дунав мост Видин – Калафат”. „Дунав мост 2 няма аналог като съоръжение в България, което е над река и при по-ниски температури, парата може да замръзне. Пътните настилки на мостове и надлези много по-бързо замръзват”, обясни Владимир Андреев. Той посочи, че има сключен договор с фирма за зимно поддържане и автомобил от 1 ноември вече е позициониран в подножието на моста. „През миналата зима има проблеми, когато имаше валежи, имаше заснежаване, но се опесъчаваше, настилката се обработваше със соли и не сме имали проблем с преминаването по моста.

Като в по-голямата част от сезона настилката бе до асфалт”, допълни Андреев. Той обясни, че ремонтът, който сега се извършва на Дунав мост 2 – подмяна на асфалтовата настилка, не затруднява преминаването по съоръжението. „Трафикът не е толкова голям, че да се използват и двете ленти масово, а и още повече, че ремонтът вече е приключил и влизаме в зимния сезон напълно подготвени”, каза изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество „Дунав мост Видин – Калафат”. 

1600 тежки и леки автомобили преминават на ден по Дунав мост 2. Таксите за преминаването през Дунав мост 2 са определени от Министерски съвет, съгласувано между България и Румъния и са утвърдени от парламентите на двете страни. На парламентарния контрол в края на миналата седмица министър Ивайло Московски заяви, че ще се водят преговори с Румъния за намаляване на таксите за автомобилите. „6 евро е таксата за преминаване на лек автомобил през Дунав мост 2. С намаляването на тасите ще се увеличи потока от автомобили от градовете Видин и румънските населени места Калафат и Крайова, които са в близост до моста”, обясни Владимир Андреев, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество „Дунав мост Видин – Калафат". Според него, това няма да доведе до намаляване на приходите от Дунав мост 2. „През летния период през моста преминават повече леки автомобили, тогава техния брой е равен на тежко товарните автомобили. Сега пътуват предимно ТИР-ове”, допълни Владимир Андреев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg