EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дунав мост 2 вече с пътни такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дунав мост 2 вече с пътни такси

mail07:30 | 02.07.2013прегледи 1033 коментарикоментари 0


От 1 юли преминаването през „Дунав мост 2" става платено, съобщи Гранична полиция. За леки автомобили таксата е 6 евро, а за тирове - 37 евро. Остава обаче безплатно преминаването през моста  за пешеходци и велосипедисти. На излизане от страната таксата се плаща в левове или евро, а за влизане - в евро или леи, коментира за медии служител на Граничва полиция.
Тази сутрин трафикът на Дунав мост 2 нормален, няма опашки и задръствания. Нормална е обстановката и на останалите гранични пунктове в област Видин – Брегово и Връшка чука.

Дунав мост 2 започна да оправдава прогнозите, че е изключително ефективна инфраструктурна и икономическа връзка между България и Румъния, съобщава репортаж на в."Новинар".

За краткото време, в което е пуснат в експлоатация, трафикът по него е изключително натоварен към двете страни. Освен с коли много живеещи от Видин и Калафат преминават по съоръжението пеша или с велосипеди. Небивалият интерес от страна на румънци и българи да опознаят земите на другия бряг се изразява и чрез големите обороти, които отчетоха магазините в крайдунавските градове.

Продавачите са изключително щастливи, тъй като успели да продадат два пъти повече стоки. Любопитен факт е, че българите луднали по кебапчетата в Калафат. Много видинчани пък се спасяват от жегите, посещавайки частни басейни в румънския град. Нашенци били приятно изненадани от високата хигиена и затова предпочитали да се плацикат на отсрещния бряг на Дунав. Румънците също не останаха по-назад и веднага хукнаха да разглеждат Видин и околностите.

Това, което най-много ги привлича, е нощният живот във Видин. Много често чужденците минават моста, за да танцуват в българските дискотеки. Вече се движат и автобуси между двата града, които превозват туристи. До Калафат цената е 5 лева, а до Крайова - 15. До 1 юли преминаването с автомобил по моста е безплатно. Това решение бе взето от премиерите на двете държави Пламен Орешарски и Виктор Понта. След това таксата става 6 евро, но се обмисля намаляване, завършва изданието.
 

Очаквайте скоро репортажи на EconomyNews.bg от двете страни на моста.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg