EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДСК – 5 млн. евро за енергийна ефективност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДСК – 5 млн. евро за енергийна ефективност

mail09:50 | 23.04.2012прегледи 718 коментарикоментари 0


Подписан бе договор между Банка ДСК ЕАД и Европейска банка за възстановяване и развитие за предоставяне на кредитна линия на домакинствата в България. Размерът на предоставената кредитна линия е 5 млн. евро. Това е второто подобно споразумение между двете банки след 2005г. Заемът е част от Рамковата програма за предоставяне на кредити за енергийна ефективност на домакинствата (REECL) на ЕБВР - рамка, насочена към справянето с енергийната загуба в жилищния сектор на България. Датата на стартиране на програмата е 25.04.2012 г. Срокът на договора за кредити на домакинствата между Банка ДСК и ЕБВР по Рамковата програма е 6 години, а срокът, през който ще бъдат предлагани кредити на граждани при условията на договора за кредит - 3 години от датата на подписване на договора за кредит със съответния бенефициент. Срокът за издължаване на кредитите по договори за кредит с кредитополучатели–физически лица, е до 10 години.

Максималният размер на кредитите е 10 000 лева/5 000 евро.

Кредитите се усвояват еднократно или на етапи, съобразно желанието на клиента. За кредити, предоставени за осъществяване на проекти на ниво „цяла сграда”, усвояването се извършва еднократно. Предвидена е безвъзмездната помощ (грант),която се изплаща след успешно завършване на проекта и след одобрение от проектния консултант на извършените дейности и закупените съоръжения/материали. Безвъзмездната помощ, предоставяна по тази програма, е в размер на: до 20% от договорения размер на кредита - за кредити, предоставени за осъществяване на проекти на ниво „индивидуално жилище” – апартаменти или фамилни къщи и до 30% от договорения размер на кредита - за кредити, предоставени за осъществяване на проекти на ниво „цяла сграда”.
Средствата ще подпомогнат финансово усилията на частни лица за повишаване на енергийната ефективност и внедряване на възобновяеми енергийни източници. Това ще позволи на българските домакинства да намалят консумацията на енергия и свързаните разходи. Кредитополучателите ще използват заемите, отпускани от Банка ДСК, за подобрения като: топлоизолация на стени, инсталиране на енергийно ефективни прозорци, котли и системи за централно отопление наред с други съвременни техники за пестене на енергия, и за финансиране на устойчиви енергийни инвестиции в българските домакинства.

Проектът ще подобри енергийната ефективност на жилищния сектор в България и ще допринесе за изпълнението на Европейската директива за енергийните характеристики на сградите в България.
Към днешна дата REECL на ЕБВР е финансирала около 30 000 малки жилищни проекти за енергийна ефективност през последните шест години. Въз основа на постигнатия успех, през 2011 г. рамката бе удължен с още 40 милиона евро.
От началото на дейността си в България, ЕБВР е инвестирала над 2,5 млрд. евро в различни сектори на икономиката на страната и допълнителни инвестиции за над 5,7 млрд. евро.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg