EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДСБ: Летище София се управлява лошо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДСБ: Летище София се управлява лошо

mail17:09 | 09.05.2016прегледи 786 коментарикоментари 1


Капацитетът на софийското летище е около 3.5 - 3.8 милиона пътници годишно, колкото е и пътникопотокът на летищата във Варна и Бургас взети заедно. За 2014 г. печалбата на "Летище София" ЕАД е много по-малка от тази на летищата Варна и Бургас взети заедно - печалбата на софийското летище е 5.2 млн. лв., а общата печалба на варненското и бургаското е 31 млн. лв., това каза депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, за да аргументира твърдението си, че министърът на траспорта Ивайло Московски управлява лошо не само министерството, но фирмите и държавните предприятия с принципал министър на транспорта.
За сравнение Атанасов заяви, че най-високата печалба на летището е била през 2008 г.- 30 млн. лв. Той попита защо при тези финансови резултати министърът на транспорта Ивайло Московски не предприема никакви действия.
Атанасов припомни, че летището е загубило 27 млн. лв. заради КТБ, а "България Ер" дължи на летище София 60 млн. лв. Той коментира, че само ръководството на летището може да каже защо не се събират дължимите суми. Според него е очевидно, че лошите финансови резултати се дължат на лошото управление на дружеството.
Според Атанасов има "кадрова търговия" между правителството на Орешарски и сегашния кабинет, което е особено видно в Министерството на транспорта. По думите му летище София се управлява от директори, които са останали от правителството на Орешарски, а единствената кадрова промяна на сегашното управление е назначението на Ася Иванова като член на Съвета на директорите. Той допълни, че Иванова е била собственичка на фирма за търговия с бижута и сега с мъжа й имат магазин на летището.
По думите на Атанасов подобни са резултатите и начинът, по който се управлява и държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", където генералният директор Ангел Забуртов отново е заварен кадър.
Атанасов смята, че предстоящата концесия на "Летище София" е по-добър начин за управление на дружеството. Според него обаче е неприемливо намерението парите от концесионната такса да бъдат използвани за оздравяване на БДЖ.

 


 
Коментари
 
Филипчо - 10-05-2016 г. 09:58:24

За всички е ясно, че в момента най-голямото летище не се управлява добре. Нужно е да се намери доказал се концесионер и по възможност да е с български корени, ако искаме да не бъде съсипано докарай летището.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg