EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДСБ иска прокурор за сделката с дълга

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДСБ иска прокурор за сделката с дълга

mail15:00 | 31.01.2011прегледи 847 коментарикоментари 0


Сделката с дълга, направена по време на царското управление, да бъде пратена в прокуратурата за разследване. За това призоваха днес от ДСБ, предаде Стандарт НЮЗ. Те поискаха парламентът да обсъди доклада на финансовия министър Симеон Дянков за ефектите от сделката, осъществена от тогавашния финансов министър Милен Велчев, както и независимата експертиза на консултантската компания "Индъстри уоч", според която държавата е ощетена с над 1 млрд. лева.
Според анализа на министерството в резултат на осъществената замяна на брейди облигации с глобални облигации е реализирана финансова загуба от около 1 млрд. лв., а ползите са хипотетични и недоказуеми. Ако сделката през 2002 - 2003 година не беше направена, България би изплатила по-евтино дълга, който е бил обект на замяната, се посочва още в документа.
В доклада на Дянков не са посочени виновници, а само резултати, отбелязаха от ДСБ и призоваха парламентът да изиска това от обвинението. То трябва а установи кои лица са предложили сделките с външния дълг от 2002/2003 г. и участвували ли са те или свързани с тях лица като купувачи или посредници при наличие на конфликт на интереси.
Сините искат още да се провери дали тогавашният министър на финансите Милен Велчев е защитил финансовите интереси на държавата и оценил ли е риска от сделката.
От ДСБ настояват министър Дянков да изиска от НАП съвместно с прокуратурата да направят проверка за наличие на преводи и транзакции от онова време, за да се види дали Милен Велчев или заместниците му не са се облагодетелствали от сделките с външния дълг. Разследването трябва да установи и отговорността на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски, категоричен бе Димитър Бъчваров от ДСБ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162