EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Драстичен спад в дохода от ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Драстичен спад в дохода от ВЕИ

mail17:15 | 17.09.2012прегледи 2026 коментарикоментари 1


От вторник (18.09.2012) доходът от всички опериращи инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници ще падне значително, се казва в анализ на Българската ветроенергийна асоциация.
На закрито заседание в петък вечер енергийният регулатор (ДКЕВР) решава драстично да ореже цените за енергия, произведена от възобновяеми източници. Въпреки че законът за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ) гарантира на инвеститорите фиксиран доход за следващите 12 до 20 години, от вторник нататък доходите на всички ветроенергийни паркове ще бъдат намалени с 10%, на фотоволтаични инсталации отпреди 2011г. с 20%, а фотоволтаичните инсталации, които за започнали работа тази година ще загубят 39% от доходите си.
Тези драстични намаления ще доведат мнозинството от съществуващите инсталации до фалит и това важи с особена сила за малките и средни предприятия, които са дръзнали да предприемат тази инвестиция. Със загуба на доход от 10% до 39% повечето фирми вече няма да могат да покриват вноските по кредитите си. Това означава, че няколко милиарда български и чуждестранни инвестиции и стотици от новосъздадените зелени работни места са унищожени в един миг.
Освен това, предстои да се сблъскаме с последиците от това решение и за банковия сектор в България, смятат от БГВЕА. Досега банките в страната показваха стабилност и изглеждаха незасегнати от финансовата криза в региона, но с фалита на производителите на енергия от възобновяеми източници, банките ще се озоват с огромна сума лоши кредити.
Действията, предприети от правителството, подкопават доверието и надеждността на България като европейска дестинация за инвестиции, отбелязва анализът.
В своето решение, регулаторът маскира ретроактивното орязване на доходи като такси, необходими за преодоляване на трудностите по интегриране на непостоянните възобновяеми източници на енергия към електроенергийната мрежа. “ Това не е нищо друго, освен евтино и зле скроено оправдание от страна на регулатора. Само един пример е достъчен, за да стане ясно колко лишено от логика е това оправдание. Фотоволтаичен проект, който е построен през юни 2012г. ще плаща такса от 232.64 лева на мегаватчас, докато технически идентичен проект, построен три месеца по-късно ще заплаща 2.27 лева или повече от 100 пъти по-малко. Ангел Семерджиев трябва да се засрами, че е поставил подписа си под толкова очевидна лъжа. Г-н Семерджиев допуска регулаторът да бъде използван, за да налага политически решения и да саботира и подкопава закона“, коментира Ньотликс, председател на БГВЕА и добавя :
“Правителството трябва да се запита кои са инвеститорите в тези проекти, защото това са същите пенсионни фондове, застрахователни компании и банки, които инвестират и в недвижимо имущество и инфраструктура, които строят търговски центрове и бизнес паркове. Това са същите инвеститори, на които правителството иска да продаде облигации или държавни дялове в компании.”

 


Тагове: ВЕИ, подкрепа
 
Коментари
 
цеко - 18-09-2012 г. 10:53:59

стотици от новосъздадените зелени работни места са унищожени-КАКВИ СА ТЕЗИ ПРОСТОТИИ ,ДЕТО ГИ ПИШЕТЕ-ВЕИ-тата създавали работни места ,при това стотици ? Само без манипулации,господа ! Няма кой да ви плаща високата цена ! Така че,Браво на правителството !

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg