EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Драмата около фалиралата банка Icesave в Исландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Драмата около фалиралата банка Icesave в Исландия

mail16:20 | 06.01.2010прегледи 1031 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд заяви, че ще се консултира със страните си членки за развитието, което те биха искали да има заемът за Исландия след решението на президента на скандинавската страна да подложи на референдум закона за банката Icesave, предаде Франс прес.

Президентът Олавур Рагнар Гримсон отказа да подпише законопроекта, предвиждащ Великобритания и Холандия да бъдат компенсирани за загубите от краха на популярната интернет спестовна банка Icesave.
Двете страни, в които над 300 000 вложители пострадаха от срива на исландската банка, изразиха разочарованието си от това решение.
Международният валутен фонд гласува през ноември 2008 година заем от 2,1 милиарда долара на Исландия, от които досега са деблокирани само два транша на обща стойност 1,1 милиарда долара.

През декември бе подписано споразумение за предоставянето на трети транш, но деблокирането на тези пари все още не е одобрено от управителния съвет на Фонда, в който влизат 24 представители на страните или групи от страните членки, сред които има един британец и един холандец, отбелязва АФП.

Законопроектът, който предстои да бъде подложен на гласуване чрез референдум, предвижда 2,3 милиарда бр. лири (3,8 милиарда долара) за Великобритания и 1,3 милиарда евро (1,9 милиарда долара) за Холандия от 2016 година, за да покрият
разходите си, направени за обезщетяване на техните граждани, които изгубиха пари при фалита на банката.

След седмици на разгорещени дебати и след като правителството заплаши с оставка, ако текстът не мине, парламентът на Исландия гласува законопроекта в края на миналия месец.
Приемането му се определя от наблюдатели като ключово условие и за бъдещото членство на Исландия в ЕС.

 Великобритания предупреди Исландия днес, че присъединяването  й към ЕС може да бъде блокирано, след като президентът наложи вето върху плащанията за 5,7 млрд. д. към Великобритания и Холандия, предаде АП.
Агенция Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Исландия до статут "junk" (дълг с висок риск), а Standard&Poors заяви, че може би ще понижи валутния рейтинг на страната, ако политическата несигурност и външният натиск върху ликвидността продължат.
Исландия няма да обяви дефолт, заяви днес министърът на финансите на страната Стейнгримур Сигфусон, цитиран от  ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1089