EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Драги вдигна еврото, срина индексите в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Драги вдигна еврото, срина индексите в Европа

mail11:10 | 28.06.2017прегледи 1517 коментарикоментари 0


Основните фондови пазари в Европа и САЩ завършиха вчерашната сесия в червената зона. Влияние им оказаха изявленията на централните банки. Въпреки оптимистичната прогноза на Джанет Йелън (президент на ФЕД) и трите индекса на Уолстрийт се понижиха. По-съществено се оказа влиянието на Марио Драги (президент на ЕЦБ), след речта му в Португалия всички основни национални индекси изтриха от печалбите си от началото на седмицата.

Президентът на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Джанет Йелън в Лондон направи дългосрочна прогноза, че „няма да има нова финансова криза, поне докато е жива", благодарение главно на реформите в банковата система след катастрофата през 2007-2009 години. Йелън отново потвърди, че централната банка на САЩ ще продължи да повишава основната лихва постепенно.

Въпреки оптимистичната прогноза и трите основни индекса зад Океана затвориха с понижения. Най-голямо е при технологичния Nasdaq, който се срина с 1,6% до 6 146,62 пункта. С това беше сложена точка на продължилия няколко поредни сесии възход на измерителя, което се дължи на поевтиняване на акциите на най-големите технологични компании в САЩ Apple, Microsoft и Alphabet (собственик на Google). Най-много спаднацената на книжата на Alphabet (с близо процент, до 962,20 долара за акция), след новината, че Европейският съюз глобява търсачката с рекордните 2,7 милиарда долара.

Според анализатори, технологичният сектор ще остане под натиск, заради притеснения на инвеститорите, че може да се стигне до преоценка на активите, затова те се ориентират към разпродажби и се прехвърлят към сектори с високи дивиденти, като електроенергийният например.

Широкият индекс S&P 500 отписа 0,81 процента до 2 419.38 пункта. Измерителят на „сините чипове" Dow Jones загуби 0,46 процента до 21 310,66 пункта.

Сред най-търгуваните акции на Уолстрийт бяха книжата на Sprint, четвъртият по големина доставчик на безжични телекомуникационни услуги, които поскъпнаха с 5,3 процента до 8,43 долара. Рязкото нарастване се дължи на новината, че Sprint води преговори с Charter Communications и Comcast за евентуално придобиване или закупуване на мажоритарен дял. В отговор акциите и на двете компании поевтиняха с около 0,4 процента.

Под натиск се оказаха и книжата на Fiat Chrysler, които загубиха 0,8 процента, докато в същото време акциите на General Motors нараснаха, макар и слабо, с 0,1 процент до 34,48 долара, което се дължи на оптимистичната прогноза на компанията за увеличаване на продажбите пред втората половина на 2017 година.

И ако за американския фондов пазар изявлението на Йелън не оказа съществено влияние, то за европейските индекси позицията на президента на Европейската централна банка Марио Драги се оказа притискаща за фондовите пазари на Стария континент. За първи път Драги обяви от Лисабон, че след 2018 година паричната политика на регулатора в еврозоната ще бъде „доста по-малко амбициозна" и ЕЦБ ще се освобождава постепенно от закупуваните през последните две години активи за подпомагане на икономиката на страните от валутния съюз. По думите на Драги, регулаторът на еврозоната „внимателно и постепенно ще адаптира паричните стимули към икономическото възстановяване".

От друга страна отписването на над 12 процента от капитала на Schaeffler заради разочароващи резултати за второто тримесечие, удари целия автомобилен сектор в Европа. Повечето акции на автомобилните компании отчетоха средни загуби около 1,5 процента.

Компаниите от комуналните услуги, чиито постоянни дивиденти привличаха инвеститори, вчера загубиха средно 2,4%, като отчетоха най-голямата си загуба за един ден от миналия ноември насам.

Акциите на испанския електропреносен оператор Red Electrica, на италианската газова компания Italgas и немския енергиен гигант E.ON бяха сред най-губещите в Европа със средно понижение от над 3%. Техните загуби се отразиха най-силно върху общоевропейския индекс STOXX 600, който се понижи с 0.8%.

Единствено банките, които от дълго време страдат от паричната политика на ЕЦБ, бяха подкрепени от Драги, като секторният индекс на банките от еврозоната нарасна с 1.4%.

Националните индекси също се озоваха в червената зона. Най-голямо беше понижението при германския DAX, който отчете спад с 0,78% до 12 671 пункта, френският САС 40 загуби 0,7% до 5 258 пункта, а британският FTSE 100 се понижи с 0,17% до 7 434 пункта./Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093