EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Драги: EU икономика в риск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Драги: EU икономика в риск

mail12:00 | 01.12.2011прегледи 529 коментарикоментари 0


Рисковете за влошаване на перспективите пред европейската икономика са нараснали. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще гарантира, че инфлацията в еврозоната ще отговаря на заложената цел. Това заяви пред Европейския парламент новият президент на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от Reuters.
Германските държавни облигации поскъпнаха, а еврото поевтиня до най-ниското равнище за днешната сесия след изказването на Драги, което пазарите разчетоха като сигнал за предстоящо ново понижение на водещата лихва на ЕЦБ на заседанието й идната седмица.
"Паричната политика на ЕЦБ трайно се направлява от целта за запазване на ценовата стабилност в еврозоната отвъд средносрочната перспектива. Става дума за ценова стабилност в двете посоки", подчерта Драги. "Рисковете за влошаване на перспективите пред европейската икономика изглежда са нараснали", отбеляза той. Президентът на ЕЦБ призова към по-тясна интеграция в еврозоната, посочвайки, че 17-те държави от валутния съюз трябва да се обединят по-силно, за да избегнат повторение на дълговата
криза, която разтърсва единната валута и застрашава глобалната финансова система, допълва AP.
Драги намекна, че ЕЦБ може да играе по-централна роля в решаването на кризата, но първо правителствата трябва да подкрепят предложенията за съгласуване на националните бюджетни политики.
"Може да последват и други елементи, но има значение редът, по който нещата се правят", подчерта банкерът. "Доверието работи с обратна посока - ако има стабилност в
дългосрочен план, то е по-лесно да се запази доверието в краткосрочен план. В крайна сметка самите инвеститори често вземат решения предвид дългосрочните последици, най-вече когато става дума за държавни облигации", посочи той. Необходим е "нов фискален договор", който да принуди правителствата да спазват по-строги правила, допълни Драги. Помощта, която ЕЦБ оказва на финансово затруднените страни от еврозоната чрез програмата за изкупуване на държавни облигации на вторичния пазар "може да бъде само ограничена", допълни той, цитиран от DPA и AFP.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg