EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Драганов: Държавата неглижира туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Драганов: Държавата неглижира туризма

mail17:30 | 14.05.2014прегледи 1039 коментарикоментари 0


В Стара Загора се проведе национална конференция, посветена на историческото наследство на региона, Тракия и Балканите. Пред участниците в нея проф. Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма, разви тезата, че в България трябва да бъде създаден регистър на туристическите атракции, да се уточнят техните ясни граници, а държавата да използва културно-историческото наследство, за да създава работни места и да подобрява местните икономики.
Държавата не желае да развива туризъм, смята Драганов и добави: Самият факт, че в състава на нито едно министерство не е включена думата туризъм, означава, че има едно неглижиране към това какво искаме точно да получим от туризма и от историческо и културно наследство. Неговата стойност надхвърля 100 млрд. евро и то се нуждае от управление. От една страна от регистър, а от друга страна – от управление. Тук не става въпрос за това да инвестираме в богатото културно, историческо и природно наследство от гледна точка на това да идват туристи, а ние сме длъжни да инвестираме, за да създадем работни места и да подобрим местната икономика. Да си представим, че няма да дойде нито един турист, ние сме длъжни да поддържаме музеите, длъжни сме да поддържаме археологическите паметници, цялото наследство. Туристите идват с друг инструментариум, те идват с инструментариума на туризма. /…/ Изненадващото е, че политиците говорят как да създадем нови работни места, а фактически не използват инструментариума точно на туризма.
Възнагражденията на служителите в музеите, отношението към тези музеи е отношение към паразити, които като кърлежи са се накачили върху Министерството на културата и смучат пари. Ние не разсъждаваме, че тези музеи първо е абсолютно задължително да ги имаме, второ – трябва да има достойни заплати. Ние не разсъждаме, че в тези музеи не е важно колко туристи ще влязат, важно е тези музеи да бъдат в отлично състояние. Ние сме длъжни да ги поддържаме на едно високо ниво, защото ние ги имаме като даденост. България не може да се откаже от своята публична собственост в частта археология, архитектура, нематериално наследство, културни и природни чудеса и забележителности. При толкова много учебни заведения, при толкова много висшисти, ние сме толкова необразовани в частта туризъм, толкова необразовани в частта култура и опазване на културното наследство като задължение и отговорност пред Европа и света.
Драганов подчерта, че в България няма нито един министър, който може да посочи туристическа атракция и да каже, че е собственост на неговото министерство: Когато имаме този проблем, съответно ние не знаем какво да рекламираме. Като видите рекламите на България в която и да е страна, изведнъж виждате на първа страница на рекламна брошура за България снимани басейни край морето. Очевидно, че басейните не са публична държавна собственост, те са частна собственост. Очевидно, че става въпрос за нерегламентирана държавна помощ. Ето неразбирането дори на това как правим реклама.
Имаме тотален отказ на държавата и общините да управляват публичната държавна собственост, наречена туристически атракции и културни и природни забележителности, категоричен е Румен Драганов. Според него основният проблем е липса на образование в управляващите.

Източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg