EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доходността по българския дълг ↓

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доходността по българския дълг ↓

mail18:05 | 09.08.2011прегледи 959 коментарикоментари 0


Показателни за стабилното доверие към провежданата от България макроикономическа политика са резултатите от проведения вчера, от Министерството на финансите успешен аукцион за продажба на дългосрочни левови ДЦК с оригинален матуритет от 10 години и 6 месеца. Обемът на емисията е 50 млн. лв., а среднопретеглената доходност е 5,31%. Това е най-ниската й стойност, постигана на проведените пет аукциона за продажба от тази емисия от пускането й в обращение на 19 януари 2011 година.
Доходността по емисията е база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на конвергенция (Критерий от Маастрихт) и поради това е приоритетна за Министерството на финансите. След последното преотваряне на емисията общият й реализиран обем в обращение достига 202,9 млн. лв., което категорично затвърждава бенчмарковия статут на облигацията и увеличава ликвидността на вторичен пазар в дългосрочния сегмент на дълговата крива.
Регистрираната доходност е по-ниска от последния публикуван за България хармонизиран дългосрочен лихвен процент за месец юни 2011 г., който е 5,39%. За Полша този показател е 5,88%, за Унгария е 7,22%, за Румъния е 7,09%, а за Латвия - 5,87%. Намалението на доходността на първичен пазар през текущата година е в съответствие и с наблюдавания спад на доходността, регистриран на вторичен пазар. Доходността на база реално сключени сделки показва стабилна тенденция към понижение от началото на годината, като от 5,56% за месец януари намалява на 5,39% през месец юни.
На проведения вчера аукцион беше отчетен висок инвеститорски интерес, което е от съществено значение на фона на значителната несигурност в международен план. Общият номинал на заявените поръчки достигна 134,8 млн. лв., което предопределя превишение на търсенето над предлагането от 2,70 пъти. Позитивен е резултатът от анализа на инвеститорската база, който сочи, че освен банките, които са придобили около 36.2% от общия заявен и одобрен номинал, засилен интерес се наблюдава и от институционалните инвеститори - пенсионни фондове (46,6%) и застрахователни дружества (5,3%) и от инвестиционни посредници (12%).
В условията на влошаване на суверенната дългова криза в глобален мащаб и продължаващ спад на основните борсови индекси, положителните тенденции на пазара на български дълг отчетливо открояват България като добър пример за последователна и целенасочена фискална консолидация. Тази оценка намери своето потвърждение и в повишаването в края на месец юли на кредитния рейтинг на Република България от рейтинговата агенция Moody's с една стъпка до Ваа2. Тази независима външна кредитна оценка е резултат от активната и целенасочена фискална политика на правителството, подобрената институционална устойчивост и относителната гъвкавост на финансовата система на страната, като България е единствената държава в Европа, на която Moody's присъжда през тази година по-добър рейтинг.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg