EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доходност 4.15% от български ДЦК в евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доходност 4.15% от български ДЦК в евро

mail13:50 | 29.03.2011прегледи 1045 коментарикоментари 0


Министерството на финансите проведе вчера, 28 март, първия за годината аукцион за продажба на нова емисия 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани и платими в евро. Номиналната стойност на предложеното количество на аукциона за продажба беше 25 млн. евро и предстои преотваряне на емисията. Тя представлява нов бенчмарков инструмент в средносрочния сегмент на дълговата крива.
Търсенето на аукциона превиши предлагането близо пет пъти, като първичните дилъри заявиха поръчки за около 119 млн. евро. Постигнатият коефициент на покритие, който индикира инвеститорският интерес, е 4.75. Това е най-високият коефициент на покритие, постиган на проведените от началото на годината аукциони. Беше отчетен висок интерес от страна на всички първичните дилъри на ДЦК, които подадоха висок брой поръчки както за своя сметка, така за сметка на техни клиенти. Наблюдава се засилен интерес и от страна на институционалните инвеститори, като пенсионни фондове, застрахователни дружества, договорни фондове и други.
Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на аукциона е 4.16%. Текущата доходност на приеманите като безрискови бенчмаркови германски бундесбондове със сходен матуритет е около 2.60%, като надбавката спрямо тях на емитираните ДЦК е около 1.5 процентни пункта и е под стойността на рисковата премия на страната, измерена чрез показателя credit default swap.
Среднопретеглената доходност на всички 119 млн. евро заявени поръчки е 4.30%, което е под текущата доходност на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на Унгария (Baa3/BBB-/BBB), Литва (Baa1/BBB/BBB) и Турция (Ba2/BB/BB+), както и държавите от еврозоната.
Заявеният отново висок интерес към проведения аукцион е показателен за доверието на инвеститорите към провежданата от правителството благоразумна фискална политика.
 


Тагове: МФ, ДЦК, доходност
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163